Broderade band berättar om kvinnors historia

  • band

Malene Langborg är museidirektör. För tre år sedan skapade hon världens första brickbandmuseum, det var i en husvagn i Skåne. Numera finns museet i fråga på Himmelsberga där Malene visar sin breda samling av smala broderade band att hänga brickor i.
– Brickbanden är en berättelse om folkhemmet, de är kvinno- och kulturhistoria. Jag vill att besökarna ska komma ner i varv och få en upplevelse, säger hon.

Himmelsberga. Ett brickband är ett tvådelat band som används för att hänga upp en bricka på väggen. Dess ursprung är inte känt, men de var vanliga i nordisk heminredning från 1920-talet och drygt ett halvsekel framåt. Malene Langborg ser dem som en kulturskatt och hon vill föra in dem i vår tid så att de inte försvinner.
– De har funnits i mer än 100 år, jag tror att de första skapades i slutet av 1800-talet. Men för omkring 40 år sedan förändrades köksinredningen. Folk hade mer pengar till heminredning och brickorna placerades i skåp i stället för att hängas på köksväggen, säger Malene som kommer från Köpenhamnsområdet För sex år sedan flyttade hon till Vittsjö i norra Skåne. Som barn lärde hon sig att tala svenska och det kom sig av att hon följde svensk tv.

– Vi hade bara en tv-kanal i Danmark då och i Köpenhamnsområdet fick man in svensk tv.
Utomnordiska besökare på Himmelsberga vet inte vad brickband är. Men Muminmamman hade brickband på köksväggen så Malene vet att brickbanden förekom över hela Norden.
I många år drömde Malene om att göra något för textilkonsten. För tio år sedan fick hon en nostalgisk upplevelse och minnen av ändlösa soliga barndomsdagar. Med den väcktes hennes intresse för brickband och ett projekt tog sin början.

– På en loppis hittade jag ett brickband för 25 kronor, det påminde om brickbanden i farmors sommarstuga och mina somrar där. Ju mer åren går, desto lyckligare var dessa somrar. Jag började alltså samla av nostalgiska skäl, det var farmor som satte igång allt detta. Hur samlingen sedan växte ut till ett museum, det kan jag inte riktigt förklara. Det händer att kvinnor kommer in här och pratar om brickbanden och hur lågt kvinnoarbete värderades förr i tiden. Det gör ont att prata om och är en anledning till att jag vill lyfta fram brickbanden.De är ju små unika konstverk.

På loppisar, i second hand-butiker och på nätauktioner fann Malene det ena brickbandet efter det andra. I dag omfattar hennes samling cirka 150 stycken, en del har hon sytt själv av återvunna tyger. Museet är kronologiskt upplagt, de äldsta brickbanden finns direkt till vänster vid ingången. Några orangea brickband på väggen mittemot ger kraftiga 70-talsvibbar.
Malenes favorit i samlingen är daterat 1936.
– Jag fick det när jag skulle spela på Vittsjödagen. Jag hade med mig min gitarr när en äldre dam kom fram och gav mig brickbandet som funnits länge i hennes familj. Hon skänkte mig det, det var en gåva med mycket kärlek.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 2 september 2021