Bosse Bildoktor om bilar och deras människor

  • Bossewebb

EMMABODA

Bosse Bildoktor Andersson kommer till Kulturmotorhelgen i Emmaboda den 13-14 april. Han kommer att tala om bilar och människor han har mött.
– Det gemensamma för människorna är att de på något sätt valt sin egen väg. Det har inte alltid varit lätt för dem, men de ändå gjort det.
Bosse Bildoktor har fyllt 60 år bara några dagar innan han kommer till Emmaboda. En händelse som han tar med ro.
– Allt man begär nu är en bra dag och en riktigt bra dag är att få jobba ensam i verkstaden med min sportbil med telefonen avstängd och sedan ta en god whisky innan läggdags.
Det var som Bildoktor i TV som Bosse Andersson gjorde sig känd med sin aldrig sinande ström av goda råd och brinnande entusiasm. Men att han inte syns i TV så ofta numera, betyder inte att han inte är sysselsatt.
– Det är full fart hela tiden. Jag får göra mycket jobb åt företag, komma ut och vara presentatör och pratgubbe. Sedan skriver jag artiklar och ibland böcker och jag är med i radion, förutom att jag då ibland är ute och föreläser.

1963 när Bosse Andersson var tio år bestämde han sig för att bli bilmekaniker. Så småningom ledde det till att han skrev läroböcker och manualer om motorer. Men ett avgörande steg togs när tidningen Automobil engagerade honom till att svara på läsarnas frågor. Det var då han blev ”Automobildoktorn”.
– Sedan kortades det till ”Bildoktorn” när jag hamnade i radio och TV.

Hans föreläsning i Emmaboda kommer att handla om fascinerande människor och deras förhållande till bilar. Ett exempel är författarinnan Birgitta Stenberg.
– Jag insåg när jag läste en av hennes böcker att hon var genuint bilintresserad. Sedan har jag träffat henne några gånger och lärt känna henne lite. Hon har berättat att et började med att hon blev pålurad en Jaguar som inte fungerade. Så hon blev tvungen att lära sig meka för att få fart på den och blev fascinerad av brittiska sportvagnar.
Han kommer också att berätta om Eva Håkansson, som håller världsrekordet i hastighetsåkning för eldriven motorcykel med sidovagn eller Leif Svensson, en person med tämligen normala inkomster som äger fyra Rolls-Royce.
– Han har 3000 slipsar också. Ska man köra en Rolls-Royce måste man ju klä sig ståndsmässigt…

Andra människor som fascinerar Bosse Andersson är bil industrins stora män, som Henry Ford och Colin Chapman (mannen som skapade Lotus).
– De är lysande genier, men jag har upptäckt att nästan alla de stora i bilindustrin har någon blind fläck, en fix idé eller ett projekt som alla andra säger är omöjligt, men de har fått för sig ska gå att genomföra. Envist har de försökt göra saker som visat sig vara omöjliga. Jag tycker mycket om sådana historier, för det visar att dessa genier ändå var mänskliga.

Joakim Carlsson