Björn är Emmabodas nya ambassadör

  • björnwebb

Han har precis hunnit bli varm i kläderna och kommit in i sin roll som Emmabodas ambassadör och ansikte utåt. Björn Boode började sin tjänst som kommunikatör på Emmaboda kommun för ett halvår sedan och trivs som fisken i vattnet.
I dagarna kommer 2014 års kalender ut till alla hushåll i Emmaboda kommun och temat är Världen i Emmaboda. Den har Björn och några till, jobbat med nästan sedan han började sin nya anställning.
– Jag har intervjuat 12 människor från 12 olika länder som av olika anledningar har valt att bo i den här kommunen. Det har varit jätteroligt, men nu är den klar. Nu måste vi som jobbar med det här redan börja klura ut något nytt tema för 2015, berättar Björn.
Som kommunikatör är det Björns sak att ställa upp och tala om varför det är så bra att bo i just Emmaboda.
– Jag är väl lite av ansiktet utåt och jag talar gärna om att Emmaboda har det bästa läget som tänkas kan, med 57 km till vardera av de tre större städerna Växjö, Karlskrona eller Kalmar. Vi har för andra året i rad blivit utvald till bästa ungdomskommun och vi erbjuder en hög kvalité på såväl skola som omsorg. Äldreomsorgen har till och med fått pris. Här kan vi erbjuda en hög kommunal service till våra invånare och som bonus är det också billigt att bo här, då ett hus bara kostar bråkdelen så mycket som i Kalmar, eller hälften så mycket som i Nybro.
I Emmaboda hugger alla i för att det ska vara trivsamt och locka fler invånare, menar Björn bestämt. Själv har han hälften av sina rötter i kommunen, då hans far, farfar och farfars far kommer från Åfors. Även om han själv är uppvuxen i Höör, så var det till Glasriket och Åfors han förlorade sitt hjärta, dit han som barn varje sommar åkte för att bo hos sin farmor. Som vuxen arbetade han också på Åfors glasbruk och blev god vän med glaskonstnärerna Ulrika Hydman Vallien och Bertil Vallien. Ett par som han dessutom hunnit skriva ett par böcker om.
– Emmaboda finsn numera på Facebook, säger Björn och menar att det kanske är lättare att föra ut ett budskap på ett sätt där man använder ett lättare språk och mjukare tilltal än vad man vanligtvis gör på en kommuns hemsida. Och så är det dessutom ett snabbt sätt att delge information.
Emmaboda har 9000 invånare och av dem är 800 kommunanställda. Glasriket har de senaste åren genomgått en stor förändring, då det storindustriella håller på att ersättas av det småskaliga.
– Många tror att det är helt dött i Glasriket numera, men så är det ju inte riktigt. Egentligen har nedgången pågått sedan 1960-talet. När Glass Factory i Boda skulle bli till fick vårt kommunalråd Ann-Marie Fagerstrand ta emot mycket kritik, men i år hade vi redan publikrekord med över 30 000 besökare, vilket är långt över budget. Intill Glass Factory ligger Luffarmuseet och de bägge hjälps åt att dra publik till kommunen.
Emmaboda är så mycket mer än bara en del av Glasriket. Här anordnas till exempel sedan 25 år tillbaka en gedigen popfestival varje år, Rasslebygdsfestivalen av föreningen Vinterbadarna.
– Vi har också vår historia med Vilhelm Moberg och åtskilliga är de Mobergsaftnar som anordnas här i byarna runt omkring. Här finns också ett stort motorintresse och för dem som gillar fiske, skytte eller golf, eller vandring finns också alla möjligheter, säger Björn.
I dag har han svårt att tänka sig tillbaka till ett liv som journalist. Det här jobbet är så mycket roligare och här kan han bjussa på sig själv. Som när han under återinvigningen på Vissefärda station av den nya Krösatåget mellan Emmaboda och Karlskrona, klädde ut sig till Oscar den II.

Ann-Hélene Thörning