Biståndsprojekt blev film

  • webbeva

Skogsby
Det är kortare än man tror mellan Skogsby på Öland och byn Tanghin Dassouri i Burkina Faso i västra Afrika. Sedan 2006 har Torslunda församling drivit projekt i byn, och nu har Eva Traore Dalberg gjort en film, både om de lyckade projektet och det mindre lyckade.
Det mindre lyckade, det var när de 300 nyplanterade pepparrotsträden dog. Pepparrotsträdet, Moringa Oleifera, är ett fantastiskt träd där både frukterna och rötterna kan användas, både till mat och till olja. Trädet har vattenrenande egenskaper. Inte ett enda av träden överlevde.
– Getterna älskar det också, konstaterar Eva.
De övriga projekten däremot har lyckats bättre. Torslunda stöder bland annat föräldralösa flickor, fyra olika skolor, samt projekt för småföretagande.
– Bland mossifolket är de föräldralösa helt rättslösa, man tror att det är barnen som orsakat föräldrarnas död.
En av flickorna som får stöd är tioåriga Guemilatou. Efter föräldrarnas död har hon flyttat hem till sin bror, där hon hjälper till med hushållssysslorna. Hon visar hur hon sopar och lagat mat, mal säd och hämtar vatten. Hon har fem kilometer till skolan, och på lunchen går hon ytterligare tre kilometer för att få mat. Varje skoldag går hon alltså 16 kilometer. Guemilatou har fått en egen get av Torslunda församling. Geten gör att hon ska kunna försörja sig.
Hennes fostermamma har gått en kurs för att lära sig tillverka tvål. Andra i byn har gått på biodlingskurs.
Guemilatou går i Tanghiniskolan. Varje skoldag inleds med att barnen sjunger nationalsången. Fler av barnen tecknar. I Guemilatous klass är sju av 50 döva, döva efter vanskötta öroninflammationer. Magistern talar och tecknar samtidigt, och alla eleverna verkar hänga med.
Rektorn berättar om vilket stöd skolan fått från Torslunda.
– Vi har fått hjälp att reparera vattenpumpen. Vi var helt utan vatten. Vatten är liv, vi fick också liv, säger han, och tackar vännerna på Öland
Att det blev just Burkina Faso församlingen stöder har en enkel förklaring.
– Det började med att Julle frågade om jag kunde ta fram ett konkret projekt.
Julle Lund var kyrkoherde i Torslunda församling, och gammal klasskamrat med Eva. Eva är gift med Richard från Burkina Faso och under 30 år har de pendlat mellan de båda länderna.
Just de föräldralösa barnens situation engagerar henne.
– De har det hemskt. Vi hade en barnflicka som var äldst av fem syskon. De höll på att svälta ihjäl.
Projektet började med att församlingen stöttade tio flickor, och numera är det många olika delar i projektet.
En viktig del är att få fler flickor till skolan. 2006 var bara en tredjedel av eleverna flickor, nu är de hälften. På filmen visas hur en mamma, själv analfabet, anmäler sin flicka. Ett sätt att informera är genom forumteater där man tar upp inte bara att det är viktigt att flickor får gå i skolan utan också svåra saker som sexuella övergrepp och könsstympning.
Eva är agronom. Under många år arbetade hon som lärare på Ingelstorpsgymnasiet, och har också arbetat som konsult åt FN. Nu ägnar hon sig bland annat åt biståndsprojekt – och filmen.
Torslunda församlings projekt stöds av Kalmar-Öland FN-förening och Forum Syd, som är en paraplyorganisation som samlar 163 svenska organisationer som arbetar med internationellt bistånd. Under åren har 800 000 kronor skickats i direkt bidrag till projektet.
På söndag är det premiär i Norra Möckleby för Evas film. Och så arbetar hon redan med nästa projekt, ett samarbete mellan öländska och burkinska bönder. Nyligen var en delegation på besök i Afrika.

Karin Asmundsson