Birgitta – V-politikern som ska börja plugga teologi

  • birgittawebb

I våras sa hon upp sig som politisk sekretare i Vänsterpartiet i Kalmar. I höst börjar Birgitta Axelsson Edström plugga teologi.

– Jag har alltid varit intresserad av teologi och tänkt länge på detta. Nu har jag kommit fram till den punkt i livet där jag inser att det är det här jag ska göra. När jag gick på gymnasiet tänkte jag att jag skulle läsa till präst eller pastor, men att jag skulle göra andra saker först.
Nu är hon 48 år, och har bland annat hunnit med forskarstudier i pedagogik, jobbat i skolan och i drygt tio år varit politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Kalmar kommun. Det har funnits en viss oenighet kring arbetssätt och inriktning i Vänsterpartiet i Kalmar under de senare åren, och i våras fick hon nog och meddelade att hon skulle sluta. Hon är socialist, feminist, kristen och lyckligt gift med en folkpartist. En kombination som en del har lite svårt att förstå.
Om studierna, som är på distans vid Umeå universitet, ska leda till en ny karriär vet hon inte.
– Jag läser mest för att det är intressant. Det är livskunskap, som man kan ha nytta av på många områden. Framtiden är ett oskrivet blad. Jag är öppen för nya jobb, men det måste vara något som är meningsfullt. När man skrivit sin 75:e protokollsanteckning som ändå inte leder till någon förändring är det dags att lägga sitt liv på annat.
Studierna är på nästan helfart. Hon har inte sagt upp sig från sina politiska uppdrag, hon är ledamot i fullmäktige, gymnasieförbundet och Destination Kalmar, andre vice ordförande i omsorgsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Dessutom är hon ordförande i Byteatern, ersättare i styrelsen för St Lukas i Kalmar och aktiv i Vasakyrkan, som är en EFS-församling.
– Jag är inte uppvuxen i EFS men fick kompisar där och på den vägen är det. Då hette kyrkan Betlehemskapellet och låg på Fiskaregatan i kvarteret Mästaren, visst är det vackert?
Birgitta sitter i fullmäktige för Växjö stift på ett mandat för ViSK, Vänstern i Svenska kyrkan, som är ett fristående nätverk. Hon är också ersättare i stiftsstyrelsen. Garaget är just nu fullt av valsedlar inför höstens kyrkoval den 15 september.
För några år sedan medverkade hon i andaktsboken Ordet för idag, utgiven på Verbum, tillsammans med ett tiotal andra skribenter.
– Jag förstår fortfarande inte hur det gick till. Någon hade föreslagit mig, och uppfattat att jag sagt ja.
I snitt två gånger i månaden tjänstgör hon som kyrkomusiker vid söndagsmässan i Vasakyrkan. Hon har självlärd, men har tagit lektioner i elorgel när hon var liten. Dessutom leder hon kören Vox Communis, med nästan hundra sångare, och i höst drar hon igång en ”alla kan sjunga”-kör.

Karin Asmundsson