Birgitta för hantverket vidare

  • pysselwebb

Kalmar
Tomtar i garn och lin och girlanger i halm – Birgitta Manfredsson för det gamla hantverket vidare.
Birgitta har varit cirkelledare i många år på Studieförbundet Vuxenskolan, och lärt ut allt från näverslöjd och halmslöjd till hur man flätar spånkorgar.
– Jag har ett stort intresse för hantverk, säger hon.
Att slöjda i halm är en gammal teknik, så gammal att man funnit flätade korgar i Egypten som var tillverkade för nästan femtusen år sedan. I det gamla bondesamhället fanns mycket skrock kring halmen. Om man flätade en docka av den sista skörden och hängde upp den inomhus skulle den ge god skörd.
Det går undan när Birgitta visar hur man gör en girlang av halm. Hon har förarbetat lite, halmstråna är klippta till lagom stora längder. Innan hon kan börja virka ihop girlanger måste hon blöta halmen så den blir mjuk. Sen börjar hon virka, en maska runt varje strå. När hon virkat in tillräckligt många halmstrån, börjar girlanger vrida på sig, till synes av sig själv.
Det svåra med halmslöjd är att hitta råvaran, men Birgitta har känningar.
Av lin, som hon har i stora härvor, gör hon lintomtar. Det går lika bra med garn. Hon klipper ett stycke, ungefär 20 centimeter långt, och gör först huvudet genom att vika ner en bit och knyta till med ett dubbelt halvslag. Eftersom hon gör en gubbe delar hon linet och gör två ben, och gör fötter genom att göra dubbla halvslag där med. Sedan lägger hon ett nytt stycke tvärsöver som armar och knyter till runt magen och vid händerna, och då är tomten nästan klar. Nu saknas bara luvan, hon klipper till den av en bit tyg, och gör en strut som hon limmar fast, och allra sist gör hin en garnögla till upphängningsanordning,
Lintomten, eller garntomten, är en klassisk julprydnad.
– Jag tycker att de ser fina ut i granen, och det är ett bra sätt att ta hand om garnrester. Det är roligt att det gamla enkla hantverket är på väg tillbaka!

 

 

 
Elsy Bråtsjö Nilsson