Birgitta är allt annat än en tråkig ekonom

  • birgittajDSCN6343 (kopia)

I ett år har Birgitta Josefsson bott i sitt ljusa fina hus i Hanemåla. Denna glada spralliga tjej som föddes i Finland för 67 år sedan, kom med sina föräldrar till Nybro 1965 och har blivit den här delen av landet trogen.

Det finns inte mycket som Birgitta inte har provat på. Hon har spelat revy i Alstermo och varit egen företagare och haft anställningar i stora bolag.

– Jag minns att jag var så blyg när jag kom till Nybro och inte kände en kotte. Jag hamnade på Paradisskolan i en blandad klass där alla barnen bussades från olika delar av kommunen. Men mitt modersmål var svenska och med fyra andra som också var från utlandet, blev jag kompis, berättar Birgitta som efter det gått gymnasiet på Åkrahäll. 

– Första jobbet var på Flygt i Emmaboda. Året var 1968 och det var många pendlare från Nybro som jobbade där. Men själv fick jag tag efter min provanställning tag på en tvårummare för 254 kronor i månaden. Och jag som då hade haft 1 700 kronor i lön, fick också en rejäl lönehöjning på hela 400 kronor. Det var mycket pengar på den tiden.

Arbetet på Flygt var bra och där stannade Birgitta fyra-fem år. Hon hann träffa sin blivande man Olle och fick första barnet 1972.

– Han var från Alstermo och jobbade på Ljungdahls. Vi flyttade till Nybro och där fick jag ett vikariat på yrkesskolan, där jag höll reda på fakturor och ekonomi. Efter det var slut träffade jag på Ingemar Krantz som jobbade med försäkringar och fick ett halvtidsjobb på deras kontor.

Birgitta som inget kunde om försäkringar, fick åka till Kalmar tre eftermiddagar i veckan för att lära upp sig. Hon var också med ute på åkericentralerna och lärde sig allt om försäkringar för tung trafik.

1975 köpte hon och mannen ett radhus i Hanemåla och barn nummer två kom året efter. Men eftersom Olle var från Alstermo och svärföräldrarna bodde där, byggde de sedan ett hus och flyttade dit istället. Där spelade Birgitta revy i tio års tid med Siw Carlsson

Tiden gick och 1993 flyttade Birgitta till Kalmar där hon hade börjat jobba som försäkringsmäklare. Då var jag min egen och skulle ut och ragga kunder. Men allt är föränderligt och fyra försäkringsbolag gick ihop och blev ett. 

 

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 17 januari 2019