Berättar om kyrkor  på ett annorlunda sätt

  • wiell_MG_1757-1 (kopia 2)

När Staffan Arvegård och Maria Wiell för två år sedan släppte boken Ögonblick – en bild, en tanke, hade de ingen tanke på en andra bok. Men lusten och kärleken för att skriva och fotografera resulterade i ytterligare en bok. Snart släpps nyheten Ölands kyrkor – bilder och betraktelser.
– Vi fastnade för att göra böcker, ler paret.

Utetemperaturen i Staffan Arvegårds trädgård i Kastlösa visar att det verkligen är sommar.  Solen gassar i den för stunden helt vindstilla miljön. På bordet ligger ett utkast av kommande bok, Ölands kyrkor – bilder och betraktelser. Vid parets första boksläpp år 2017 hade de tidningen Ölandsbladet med i satsningen. Andra boksläppet sker helt på egen hand. Andra boken var dock inget förutbestämt, den kom till lite av en slump.

– När vi fick hem ISBN-numret för vår första bok visade det sig att vi fått tre nummer. Så ett tag efter att vi släppt Ögonblick – en bild, en tanke började vi skoja om att vi måste göra något med de andra två numren, skrattar  Maria Wiell.

Skämtet blev till allvar.

– Maria och jag kände att vi ville fortsätta vårt samarbete, det hade fungerat så bra. Maria älskar att skriva, och jag att fotografera, säger Staffan Arvegård.

Funderingar väcktes om att göra en bok om Ölands alla kyrkor.

– Vi har varken kunskap eller ambition att göra en renodlad faktabok, istället ville vi berätta om kyrkorna på ett litet annorlunda sätt, säger Maria Wiell.

Nej, parets tankar var från början att göra en bok med texter och bilder, som om det var kyrkorna själva som berättade. Men idén höll inte riktigt, varpå de valde att gå sin egen väg och blanda fakta med filosofi och poesi.

Samtliga 35 kyrkor på Öland, inklusive Källa gamla kyrka som i folkmun ofta kallas för Källa ödekyrka, finns med. Varje kyrka får fyra sidor var i boken.

– Det har inte varit lätt att välja bilder, det finns väldigt många att välja på. Vi har sållat i tre, fyra omgångar och till slut är det kanske runt fem, tio procent av alla bilder som kommer med, säger Staffan Arvegård.

– Vi hade lätt haft texter och fotografier till många fler sidor till om varje kyrka, tillägger Maria Wiell men menar att materialet måste hållas nere.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 13 juni 2019