Bengt tror på damfotbollens framtid

  • Bengt "Bengan" Nilsson har under många år engagerat sig för damfotbollen. I Vintras tog Madesjö IF damer SM-guld i fotboll och Bengt tror att damfotbollen är på väg framåt.
    benganwebb

Madesjö
I vintras fick målvaktstränare Bengt ”Bengan” Nilsson vara med när Madesjö IF:s damer vann SM-guld i fotboll inomhus. I många år har han engagerat sig i damfotbollen och när dam-EM fyllde Guldfågelns arena med cirka 10 000 åskådare fylldes han med glädje.
– Jag tror det är en bit kvar men det känns som om damfotbollen hela tiden tar små steg i rätt riktning, säger Bengt ”Bengan” Nilsson.
I flera år har han arbetat ideellt som målvaktstränare i Madesjö IF:s damlag och har vid flera tillfällen fått ta emot gliringar för sitt engagemang inom damfotbollen.
– En person sa att mitt jobb med att träna damer förmodligen är samma sak som att vara massör, säger Bengt och tillägger att det främst är okunniga personer som häver ur sig sådana gliringar.
– Min erfarenhet är att de som pratar illa om damfotbollen oftast är personer som inte kan så mycket om fotboll.
Och personligen tycker han det är konstigt att det finns en negativ attityd mot damfotbollen när kvinnliga friidrottare och damlandslagen i handboll och basket hyllas.
– När höjdhopparen Emma Green hoppade 1,97 var det ingen som tyckte hon var dålig jämfört med Stefan Holm som har hoppat 2,40. Jag tycker det är märkligt att man försöker jämföra dam- och herrfotboll på det sättet.
Bengt började själva spela fotboll i Flygsfors Gadderås när han var 17 år. Några år senare blev han målvakt i Madesjö IF herrar och började sedan som målvaktstränare i Madesjö IF damlag.
– Jag blev förvånad över den höga ambitionsnivån i damlaget. Många killar spelar fotboll för att det är socialt medan tjejerna är mer vetgiriga och satsar på att bli så bra som möjligt.
Och tjejernas engagemang inspirerar honom.
– Jag har fått förfrågningar om att bli målvaktstränare för flera lag i Madesjö men jag brukar tacka nej. Jag hinner inte mer fler lag samtidigt som det är extra roligt att träna damerna då de är så taggade och ambitiösa.
Han plockar upp en fotboll i famnen och tittar ut över fotbollsplan. Här spenderar han minst tre kvällar i veckan.
– Vissa kvällar kan man komma gående här och se fem olika fotbollslag i olika åldrar spela samtidigt. Det är en rogivande och speciell känsla.
Trots att han sammanlagt lägger nästan 25 timmars i veckan med träningar och tävlingar så tröttnar han inte på fotbollen.
– Det ger så mycket tillbaka. Vi får vara med vid spännande matcher och känna av den där kicken av adrenalin samtidigt som vi har väldigt roligt och träffar mycket folk, säger Bengt.
Och i vintras fick han uppleva att allt arbete gett resultat.
– Tjejerna vann SM-guld i fotboll inomhus. Det var väldigt roligt och vi hyllades sedan av kommunen och uppmärksammades i medierna.
Och han tror att attityden inom damfotbollen har börjat förändras.
– Om det var så dålig attityd så skulle inte så många gå och titta på dam-EM.
Och hans förhoppning är att allmänheten ska bli mer intresserad av damfotbollen.
– Damfotbollen kämpar alltid med ekonomi. Om vi får hit publiken så är det lättare att få hit massmedia och sponsorerna.
Men trots att Madesjö IF damer är en liten klubb är han nöjd med stödet på hemmaplan.
– När vi tävlar i bortamatcher brukar vi få beröm för att vi har så många Madesjöbor som är med och hejar. Och när vi spelar match här hemma brukar vi ha cirka 100 besökare. Det är inte så dåligt för vår lilla klubb, säger Bengt Nilsson.