Beate flyttade till Arby och sadlade om

  • Beate 1 kopia

Beate Metzlaff har hittat sin plats på jorden: Arby utanför Vassmolösa. Som 30-åring kom tyskan till Småland och kände sig så hemma att hon flyttade till Arby och sadlade om till att bli fotograf. 

– Tidigare hade jag kanske inte varit modig nog att satsa på att jobba som fotograf. När jag flyttade hit till Sverige så var det i sig ett så stort steg, så då kände jag att jag kunde ta det steget också.

Beate Metzlaff är uppvuxen i Mecklenburg–Vorpommern i nordöstra Tyskland. Där utbildade hon sig till ingenjör inom landskapsarkitektur och miljöplanering. Hon hann dock bara praktisera lite innan hon fick sin äldsta dotter, Frida. När dottern var tre, reste Beate Matzlaff med henne till Sverige för att praktisera på Solmarka Gård i Arby.

– Det var en väninna som varit här som talade väldigt varmt om det. Sedan hade jag redan som barn någon tanke om att det skulle vara spännande att bo utomlands. Fast jag trodde nog innerst inne inte att det skulle bli av.

Sverige var då inte obekant för Beate Metzlaff. Några år tidigare har hon genomfört en cykelsemester i södra Sverige och blivit förtjust i landet. Hon lärde sig till och med läst lite svenska på en folkhögskola i Tyskland.

– Jag hade ingen tanke på att flytta hit när jag gjorde det. Men det var bra att ha lite förkunskaper, även om det inte kändes som jag kunde något när jag väl kom hit. Tyska är rätt likt svenska och man klarar sig också om man kan lite engelska. Fast fortfarande är inte min svenska så bra. Det är säkert annorlunda om man arbetar som lärare eller i vården där man hela tiden måste prata med folk. Då lär man sig säkert snabbare än när man som jag ofta måste sitta vid datorn och bearbeta bilder.

Ändå känner hon sig inte på något sätt isolerad.

– Jag har inte svårt för att få kontakt med folk. Men det tror jag också är lättare om man har barn. Det blir naturligt att träffa folk när man har barn på dagis och i skolan. På det sättet har jag fått vänner här. Har man barn och hundar har man alltid något att starta ett samtal med.

Medan hon jobbade på Solmarka, träffade hon sin nuvarande sambo, Han kom också från Tyskland, men från södra delen av landet.  Beate Metzlaff hade förälskat sig i platsen, en kärlek som har bestått.

– Sedan märkte jag att min dotter trivdes väldigt bra. Det är också skönt med Sverige, det känns så lugnt här och det börjar direkt när man kommer över gränsen. Redan i trafiken känns det lugnare. Det är inte så tätt mellan allting och folk är vänliga.

Att fotografera hade varit Beate Metzlaffs hobby sedan hon var ung. Genom att spara fickpengar och presentpengar hade hon köpt sin första manuella systemkamera.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 21 september 2017