Barbro Hedenmalm är ett med kulturen

  • barbrohedenmalm

Barbro Hedenmalm är uppvuxen på en liten bondgård i Duvetorp och det var från sin pappa hon fick intresset för historia. Mamman var en ”doer” och gick alla målarkurser hon bara kunde, så kulturen har funnits med i hennes liv ända från barnsben.

NYBRO. Med Barbros bakgrund är det nog därför inte så konstigt att hon jobbar som Nybro kommuns kultursekreterare. Ett jobb som också är hennes största
intresse.
– Jag började här 1996, samma vecka som jag fyllde 40 år, avslöjar Barbro.
Dessförinnan hade hon hunnit med att utbilda sig till arkeolog och läst etnologi och konst i Stockholm.
– När jag var färdig 1990 flyttade jag till Kalmar där jag fick jobb på länsmuseet, berättar Barbro som då hade läst nordeuropeisk arkeologi.
I huvudsak kom hon att jobba med olika utgrävningar. Speciellt minns hon en utgrävning i Kleva på Öland där arkeologerna stod framför en nyupptäckt grav. Där var hon med att ta fram en pincett och en rakkniv från bronsåldern.
– Det var ett roligt ögonblick när man upplevde något som blev riktigt bra. De stunderna är viktiga när man har rätt flyt och det känns att kulturen är viktig. För kultur är viktig. Som människor behöver vi bli stimulerade. Det är därför det finns en anledning att vi utvecklat våra olika sinnen och att kultursamhällen är länkade till varandra, säger hon.

Barbro menar att hon gräver som hon står, precis som den bonddotter hon är. Med båda fötterna väl förankrade på jorden med andra ord. Hon trivdes med grävandet, speciellt på våren när ”grävtarmen” vaknade, men var ganska less på grävandet när hösten kom. Man kan säga att hon saknade konsten och när jobbet som kultursekreterare i Nybro dök upp sökte hon och fick jobbet.  Och här fick hon så att säga konsten på köpet. Som kultursekreterare ingår det att vara med och upphandla offentliga utsmyckningar, vilket är roligt eftersom hon på ett tidigt stadium får komma med i processen.
– Vi är duktiga på att sköta enprocentsregeln som betyder att en procent ska gå till konstnärlig utsmyckning. Jag har jobbat med många skolor, till exempel Hanemåla där Markus Åkesson finns representerad och Paradisskolan där konst av Felix Lönn och Eskil Liepa finns.

Budgeten för lös konst är samma som när hon en gång började på 90-talet. Men idag finns en extra budget för renoveringar av konstverk, vilket inte fanns tidigare. Om nu någon händelsevis skulle tro att Barbro skulle få nog av kultur i sitt jobb, tror de alldeles fel. Det blir kultur även på fritiden, men då oftast i form av konstutställningar och auktioner.
– Jag har visserligen målat själv, men det blev inte tillräckligt bra så jag tyckte att andra som kan fick göra det. Är nog mer teoretiskt lagd, säger hon och skrattar.
Andra intressen är att pilgrimsvandra, vilket hon gör tillsammans med ett gäng andra.
– Som mest har vi varit åtta stycken och vandrat men i år var vi bara två. Vi började i Le Puy Frankrike och ska avsluta våra pilgrimsvandringar i Santiago de Compostela i Spanien. Jag gillar också att tågluffa och skulle också gärna vilja bestiga Kebnekajse innan jag blir för gammal.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 maj 2017