Bakning och trädgård är Mariannes levebröd

  • marianne_MG_7610 (kopia)

Trädgård, bakning och musik. Det har alltid varit Marianne Martinssons stora intressen. Sedan något år tillbaka är det också hennes levebröd. 

Det är en personlig touch som präglar huset och trädgården på Södra Sandåsgatan 48. Under de 16 år som Marianne bott här har hon skapat en kreativ plats, på många olika vis. Doften av nybakat sprider sig i huset. Den kan spåras till sex surdegslimpor, redo att tas ut ur ugnen. Det är resultatet från gårdagskvällens kurs i surdegsbakning. Marianne som har ett godkänt hembageri ordnar nämligen med bakkurser. Vi slår oss ner i ett stort rum omgett av fönster. 

– Det var den här  utbyggnaden jag föll för när jag tittade på huset. 

Marianne är ursprungligen från Frillesås, västkusten. 

– Jag växte upp på en bondgård. Mamma och mormor var hemmafruar, så att sköta hemmets sysslor med bakning och matlagning har jag i mig. 

Hon ville dock mer än att vara hemmafru, varpå hon sökte förskollärarutbildningen i Kalmar och hamnade på östkusten. Hon trivdes bra och hade gärna stannat, men som nybakad student ledde jobbmöjligheter henne till Stockholm. Kärleken till Kalmar uppstod på nytt, i samband med en annan kärlek.

– Jag träffade en man med kopplingar till trakterna, och 1981 flyttade vi till Kalmar, sedan Öland.

20 år senare separerade paret. Det var då Marianne köpte sitt nuvarande hus. 

– Till min stora glädje var det inte mycket gjort i trädgården. Med åren har jag successivt gjort saker, efter ork, tid och ekonomi. 

Mycket har hänt på platsen. Här har arrangerats marknader, musiktillställningar, kurser och under sju år arrangerade hon Runsbäck musikfestival, ihop med artisten Kim Stranne.

– Jag vill använda mitt hus till mer än något jag bara bor i. 

Det är en tanke hon sedan ett år tillbaka försörja sig på. Då startade hon eget företag, Sandås trädgård Öland.

– Strax innan jag för tio år sedan slutade som förskollärare, efter 30 år, gick jag en starta eget-kurs. Då föddes idén om att varför inte göra något av mina stora intressen, trädgård och bakning.

Men då, för tio år sedan vågade hon inte genomföra planerna.

– Alla sade till mig att det inte skulle gå att leva på det.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 22 oktober 2020