Bad och glass hjälpte scouterna att klara hettan

  • scouterIMG_0127 kopia

Scouter viker inte ner sig oavsett hur mycket solen än må gassa och temperaturen stiga.

– Vi badar extra mycket och så äter glass. Så hanterar vi värmen, sa trion Vincent Karlsson, Aaron Johansson och Hannes Lorentzson i Rocknebyscouternas by.
Grabbarna är 11 år och de njöt i fulla drag av lägerlivet på Ljungnäs där ängarna var fyllda av tält och 1 600 scouter från Småland, Blekinge och Östergötland. Legend pågick i en vecka.
– Det är nog 25 grader i vattnet och på grund av hettan badar vi extra mycket. Det bästa med att vara scout är att man får vara ute i naturen och träffa kompisar, sa Vincent, Aaron och Hannes.
Killarna har varit scouter i fem-sex år.
– Man lär sig mycket. Som att knyta knopar eller resa ett tält. När man rest ett tält några gånger är det inte svårt alls.
På grund av hettan och de torra markerna var det inget lägerbål vid Ljungnäs, den planerade grillningen fick också ställas in.
– Men som scouter är vi rustade för att hantera olika slags väder. Vi använder gasol vid matlagningen och den sköts av ledarna. Matlagningen sker vid specifika tidpunkter och då har vi brandvakter på plats. Vi samarbetar med räddningstjänsten i Kalmar och här på lägret finns 150 brandsläckare, berättade Oscar Johansson, en av lägerfunktionärerna.
Scouterna på Ljungnäs var från 8 till 19 år. Temat var storytelling där de olika åldrarna fick uppleva olika legender.

Janne Adeen

Kalmar läns tidning 9 augusti 2018