Axel Tomas är en bygdens man och konstnär

  • bildDSCN8068 (kopia)

Det är en helt vanlig onsdag på Loket i Emmaboda men ändå inte. Från vinterträdgården hörs mustig sång och det låter som om självaste Evert Taube skulle vara där. Men sången tystnar och en melodiös röst tar vid. Det är en vacker dikt jag hör. En av flera dikter som snart ska läsas upp, skriven av Emmabodapoeten och konstnären Axel Tomas Elmstrand och framförd av Ann-Marie Olsson. Och sången är det Björn Pettersson som står för.

En annorlunda vernissage med utställning blir det när Axel Tomas Elmstrand bjuder in till en trevlig stund i Lokets vinterträdgård. Han skriver om naturen, kärleken, men också en del andliga dikter och något han kallar, ha-det-svårt-dikter, med en enda önskan att dikterna skall vara till glädje för någon annan.

Axel Tomas Elmstrand är bördig från Emmaboda och har gett ut tre diktböcker med den
övergripande titeln Himmelens alla diamanter. Och eftersom han gärna delar med sig av livets goda så, förutom att visa prov på sin konst, låter han Ann-Marie Olsson från Torsås läsa högt ur hans diktsamlingar och Björn Pettersson sjunga och spela Evert Taube så att stämningen blir riktigt hög och angenäm. Själv sitter han på sin rollator längs ner i lokalen och ler förnöjt.
Men Axel Tomas Elmstrand kan inte bara dikta. Han har verkat som konstnär sedan 1980 och målar, väver, syr och ritar också. Något vi får se prov på, denna dag.
– Både konst och texter är en utveckling inom mig, säger han frimodigt och med stolthet.
Bildkonstnären, textilkonstnären och författaren Axel Tomas Elmstrand föddes 1947 i Emmaboda och är helt autodidakt. Ofta är han med som utställare på Konst Runt.
– När jag var ung och sa till mina föräldrar att jag skulle bli konstnär, förbjöd de mig. Men jag älskar mitt arbete som konstnär och visste redan som 10-åring att det var det här jag ville göra. Tidigare i livet har jag jobbat lite i skola och i sjukvården men 1979 blev jag sjukpensionär. Men du vet, jag har haft en TIA-attack och har suttit i rullstol, men kan nu gå med rollator och städar och tvättar själv, berättar han.
Sedan 1980 har han skapat i teknikerna olja, akvarell, vävning och broderi och designat mattor, och formgivit smide och glas. Motiven kan vara landskap och stilleben och även en del kyrkokonst. Sedan den första vävnaden blev klar 1982, har han gjort ett fyrtiotal offentliga arbeten, bland vilka bland annat kan nämnas design av matta för IKEA och externa skulpturer i smide till olika kyrkor och målerier i olja för offentlig utsmyckning.
Det var på senare tid som han tagit upp sitt författarskap och den första diktsamlingen kom ut vintern 2006-2007 och de övriga två under 2008. Han är också medlem i Smålands författarsällskap.
– Jag har varit ensamstående i hela livet, men istället omgett mig av många vänner. Det här jobbet är min livsuppgift. Skriveriet kom i början på 2000-talet och då bara rann det ur mig. Så pass att jag fick stiga upp i gryningen varje dag för att skriva berättar han.

Ann-Heléne Thörning

KLT/NT 28 mars 2019