”Att vara frisör är lika roligt som musiken”

  • IMG_4881

Det finns en gemensam nämnare mellan Björn Borg och Anna Carlsson.

Sveriges bästa tennisspelare genom tiderna bar alltid pannband när han spelade.

På sitt nya album spelar Anna tillsammans med Pannbandet. 

– Bandet heter så eftersom låtarna är inspelade i pannrummet hemma hos ”Svisse”, Håkan Svensson, säger Anna.

När ”Svisse” byggde studion i sitt pannrum föreslog en gemensam bekant att Anna borde höra av sig honom, men hon tvekade först eftersom den inte kände varandra.  Kontakt etablerades så småningom och i pannrummet spelade Anna för några år sedan på egen hand in sin debutskiva, I’ll do it for you.

På nya plattan svarar alltså Pannbandet för kompet. Pannbandet är producenten Håkan ”Svisse” Svensson, Henke Svensson på trummor, Tomas Johansson på bas och Bosse Älgne på keyboards

– ”Svisse” frågade om jag ville sjunga med hans band, de hade ingen sångare. Men då undrade jag om de i stället ville kompa mig på mina nya låtar.

Det är rätt stor åldersskillnad mellan Anna och Pannbandet, men hon berättar att de har jättekul när de spelar ihop.

– De är ett härligt gäng. Musikaliskt fann vi varandra omedelbart vi och kan prata och skoja. Rent praktiskt gick det till så att jag spelade upp de nya låtarna för dem, sedan drog de bara igång och det lät bra direkt. Det är roligt kunna ha med sig ett band, men jag kommer att åka ut och spela själv också, säger Anna.

Låtarna på nya albumet är skrivna under lång tid.

– Jag har inte skrivit så mycket sedan Evy föddes. Jag skrev fyra låtar när pappa gick bort för fyra år sedan, de är dystrare kan man säga. Låten Ett blomstrande helvete handlar om ett sorgeår. Känslomässigt har jag kommit mycket längre än vad jag var när jag skrev de sångerna, det är skönt.

Anna skriver på både svenska och engelska

– Det där styr jag inte över, det bara kommer på antingen svenska eller engelska, jag kan nästan inte säga att jag har skrivit det. Det vore ju bra om jag kunde jobba fram låtarna för då kunde jag göra det närsomhelst, men det bara sker. Jag har inte skrivit någonting sedan hon började gå, säger Anna och kastar en blick på dottern Evy som tultar omkring i vardagsrummet. Evy, 1,5 år, är ett charmigt energiknippe och barnvakten Ida, Annas syster, får knappt en lugn stund.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 december 2017