”Att övervinna rädslan är en mäktig känsla”

  • IMG_6579 kopia

Lena Lundbys motorcykel höll 160 km/h på Gelleråsen när hon kraschade i en kurva. 

Hon landade alldeles invid ambulanspersonalen. De såg att hon bröt nacken i fallet.
– Tack var det kunde de ta av min hjälm på rätt sätt. Annars hade jag inte överlevt, säger Lena.

Nu i vår är Lena Lundby en av de medverkande i SVT:s Idag om ett år. En programserie om att under loppet av ett år förverkliga sina drömmar och förändra sina liv.

Det som tar ett helt år för deltagarna får tv-tittarna se från början till slut på bara några minuter.

För Lena Lundby var drömmen inte bara att komma tillbaka upp på motorcykeln utan också att vinna SM i roadracing i 1000 cc-klassen för nybörjare. Hon blev inte
avskräckt trots den svåra kraschen där hon bröt nacken, bröstkotan krossades, åtta revben gick av och bäckenbenet gav vika.

– Jag hade en fantastisk tur att jag överlevde och att jag inte blev förlamad. Men när jag vaknade upp på lasarettet fattade jag inte hur illa skadad jag var. Jag frågade läkaren hur många revben jag hade brutit.

Så snart hon slog upp ögonen i sjuksängen började Lenas kamp för att komma tillbaka upp på hojen. För avskräckt var hon inte. Lena var hela tiden inställd på att trotsa rädslan, övervinna sig själv.

– Tanken var bara att jag ska tillbaka upp på hojen igen så snart som möjligt. Kraschen hade redan inträffat och jag visste orsaken, att jag hade gjort fel. Det var inget fel på hojen. Man måste hålla blicken där den ska vara. Jag övade omkörning i den långa depåkurvan när jag släppte blicken, då gick jag omkull.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT den 26 april 2018