Att måla en armé är roligare än att vinna med den

  • simonwebb2
  • simonwebb4
  • simonwebb6
  • simonwebb5
  • simonwebb
  • simonwebb3

I Simon Holms liv finns det två stora intressen: glas och figurspel. Det ena arbetar han med, det andra är hans stora hobby som han ägnar i snitt två timmar varje kväll.
– Jag spelar faktiskt inte så ofta, kanske fyra gånger per år. Men det tar lite tid att måla en armé…
Simon Holm är till yrket glasslipare ”en av de sista”, som han själv säger. Men på sin fritid ägnar han sig åt något som är nästan lika ovanligt som hans yrke: krigsspel med modellfigurer. På övervåningen i familjens hus finns det miljöer som har sin grund både i verklighet och fantasi. Gemensamt är att de befolkas av soldater. Simons uppställning av spelet ”Flames of War” är en nästan otäckt realistisk vy över en polsk by under andra världskriget, full av ruiner, soldater och vapen. Men i nästan rum står en av figurerna för fantastyspelet ”Warhammer”. En del av de monstruösa figurerna ser visserligen otäckt levande ut, men ingen ska anklaga firgurskaparna för realism.
– Det är väldigt inspirerat av Tolkiens värld, säger Simon Holm.
Figurerna köper man. Sedan kan man med målning och små modifieringar ge dem sin egen prägel.
Sedan tonåren
Intresset för spelen väcktes i tonåren då han spelade rollspel som ”Dungeons & Dragons”. Så småningom övergick han till brädspel och i 20-årsåldern kom det intresset för krigsspel med figurer och det håller i sig fortfarande.
Att spela är dock bara en del av intresset. För de som gillar de här spelen handlar det minst lika mycket om att måla och göra figurerna snygga, att skapa spännande terräng och miljöer. Det kan man få extrapoäng eller priser för vid turneringar.
– Man skulle kunna tjäna pengar på det. Det finns en del som bara gillar att spela och inte alls vill pyssla med miljöer och målande och de kan betala för att man ska göra det åt dem. Jag har någon gång gjort något litet åt andra, men det är inte därför man håller på. Då vill ju dessutom de ha åsikter om hur de ska se ut.
Skönt att måla
Just det pilliga arbetet med att måla figurer och utforma miljöer passar Simon Holm bra.
– Det är skönt att sitta här på kvällen när barnen lagt sig och måla och plocka, medan sportradion står på i bakgrunden.
Själva spelandet tar han inte så allvarligt på. För Simon är det mera en social sak, en möjlighet att träffa folk som har samma intresse.
– Men andra tar det på mer allvar. I de här spelen finns det oerhört många regler och speciella undantag, så den som är den dominerande personligheten vid bordet har en stor fördel och vinner nästan alltid. Det skulle vara omöjligt att spela om pengar.
Måste resa
När Simon Holm vill spela får han nästan alltid resa. Till de årliga höjdpunkterna hör att spela en turnering i Köpenhamn. Danmark, Polen, Tyskland och Italien är stormakterna i spelarnas värld.
– Polackerna är de bästa spelarna och i Polen är det rätt stort.
Ett tag kände Simon inga i närheten som hade samma intresse. Sedan var han med i Växjö Spelförening och nu tillhör han Madesjö Battlegroup.
– Vi är ett bra gäng, men vi är en åldrande skara. Det är svårt att rekrytera nya. Jag är 38 år och jag är yngst i föreningen.
Manligt intresse
De flesta kom i kontakt med spelandet i sin ungdom. Numera konkurrerar datorerna. Ungdomarna ägnar sig hellre åt datorspel, som inte sällan bygger på figurspelen.
– Det är också ett väldigt manligt intresse. Av de, inte särskilt många, som håller på är väl ett par promille tjejer. Jag har träffat två. Den ena av de var en riktigt lurig och bra spelare.
I hans eget hem går inte rekryteringen något vidare. Barnen visar inget som helst intresse för pappas figurer och arméer.
– Men deras kompisar brukar göra stora ögon första gången de kommer hit…