”Att hjälpa andra ger glädje och känns bra i hjärtat”

  • godmanIMG_3314 (kopia)

Elisabeth Sjölander och Tina Olsson är överens. Att hjälpa andra ger glädje och känns bra i hjärtat.
– Vi vill få igång en dialog om vikten av att engagera sig och ställa upp för dem i vår närhet som behöver hjälp.

Den 5 december var det internationella frivilligdagen. Något som givetvis inte undgick Elisabeth Sjölander och Tina Olsson. Elisabeth är god man åt tre personer och förvaltare till en med funktionsvariationer samt även ordförande i godmansföreningen GMF Kalmar och kontaktperson/fritidskompis till två personer inom LSS. 

Tina Olsson är sekreterare i GMF Kalmar, hon har ett förvaltarskap och är god man för två personer, hon har även varit kontaktperson. En god man eller förvaltare hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter. 

Att få hjälp av en god man är frivilligt. En förvaltare kan däremot utses mot personens vilja.

Hur föddes er vilja att hjälpa?

– Dels hade jag stött på förvaltare genom mitt arbete på socialförvaltningen, dels såg jag en annons och då kontaktade jag överförmyndaren här i Kalmar. Då jobbade jag inte heltid, men genom detta uppdrag fick jag mer att göra och dessutom hjälpte jag en person som behövde det. Det var win-win. Den personen har jag kvar ännu i dag, tolv år senare, säger Tina Olsson

– När mina söner flyttade hemifrån för tio-femton år sedan började jag engagera mig och tog chansen att hjälpa andra. Att hjälpa känns bra i hjärtat, säger Elisabeth.

– Det känns bra att hjälpa till, men det är roligt också. Vi vill gärna nå ut med vårt budskap och hoppas att fler ska engagera sig, inflikar Tina. 

Elisabeth och Tina tycker att det allra roligaste är att hjälpa upp någon vars ekonomi varit i botten.

– Ibland spelar jag skuldfällan med mina huvudmän så att de ska förstå mer om pengars värde. Jag kopierar upp papperspengar och visar dem hur mycket de får i aktivitetsersättning och hyresbidrag varje månad, och hur mycket pengar de har över när räkningarna är betalda. En huvudman kanske har fyra mobiler och flera streamingtjänster, behöver de det? Genom att se över ekonomin kunde någon köpa en ny tv, en annan hade råd med en ny dator, säger Elisabeth.

Känner ni någon gång att nej nu får det vara, nu orkar vi inte mer?

Tina och Elisabeth tittar på varandra och brister ut i skratt.

– Oh ja, många gånger! Jobbar man med människor så tömmer man ibland ut sig på energi. Men sedan hittar man ny energi. Man får den från sina huvudmän när de är glada och mår bra. Och man får stöd från andra förvaltare och gode man, det ger också energi, säger Elisabeth.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 17 december 2020