”Att börja sticka är det bästa som hänt mig”

  • Stickning i favoritfåtöljen. Elsa är förstås med. Koftan heter Emelie, den är formgiven av svenska designern Elin Berglund. Elin har stickat i gotländsk ull. Annars stickar hon mycket av engelska och amerikanska formgivare. – Mönster på engelska är min grej, de är mycket tydligare beskrivna. De är enkla att förstå, och lite mer utvecklade än de svenska, de är mer detaljerade och de är behagliga att läsa. Foto: Karin Asmundsson
    elin

 – Jag gillar exklusivt, jag gillar dyrt och jag gillar limiterat. Vissa märken har garnsläpp. Jag kan sitta uppe mitt i natten och klicka hem garner för tretusen kronor. 

Elin Johansson stickar och spinner, ordnar stickkaféer och gör radio om stickning.
Numera har stickningen fått konkurrens. Elin har börjat spinna. Det började när hon var på stickläger i Umeå, och en kvinna demonstrerade hur man spinner med slända
– Det är svårt. Jag är perfektionist och jag övade och övade.
I somras var hon på en internationell stickfestival i Brighton, och där lärde hon sig mer.
Spann hela vägen hem
– Jag blev fast. Jag spann hela vägen hem. Det är så himla roligt! Min kompis matade mig med chips så jag slapp släppa sländan och ta paus.
Numera har hon köpt en rock, alltså en spinnrock. Det tar kanske åtta timmar för henne att spinna ett hekto garn, och man kan ju fråga sig varför hon lägger så mycket tid på att göra eget garn när det finns hur mycket som helst som är färdigspunnet. Dum fråga. Lika dum, som att fråga varför man stickar när det finns färdiga kläder att köpa. Stickning, och spinning och att skapa med fibrer är Elins stora intresse.
Ett eget rum för garnen
– Andra ägnar sig åt dans eller teater. Det här är min hobby.  Jag kan rätt mycket, men det finns supermycket nytt att upptäcka.
Hon gör uppskattningen att hon lägger 20 timmar i veckan på att pyssla.
– Jag städar inte så mycket!
Ett eget pysselrum var ett av kraven när hon och sambon köpte hus. Där förvarar hon sina garner. En del av dem har hon spunnit för hand.Då är det hon som bestämmer hur det ska bli,  hur många procent kashmir, merino eller angora som ska ingå i garnet, och vilka färger det ska ha.
– Jag gillar planeringsfasen.
Startade Stickklubben
Elin började sticka för sex år sedan när hon jobbade i Oslo. När hon kom till Kalmar för några år sedan kände hon egentligen bara sin dåvarande pojkvän, och startade därför Stickklubben. De som stickar med Stickklubben träffas är på olika ställen varje vecka. Ibland kommer det fyra, som mest har det kommit 32 stickerskor.
– Jag gillar att träffa människor i alla åldrar.
Några år senare drog hon igång en stickpodd, alltså en webbsänd radio ihop med sin stickkompis Karin, som har fått stor uppmärksamhet. I somras berättade hon om vad stickningen betyder för henne. Under en kort period förlorade oväntat hon både sin pappa och sin bror. Då blev stickningen ett sätt för henne att leva vidare, en maska i taget. Stickning som terapi.
Stickning bidrar till välmående
– Stickning, och annat handarbete, bidrar till välmående.  I mitt fall var det verkligen det som gjorde att livet gick vidare. Att börja sticka är det bästa som hänt mig. När vi var på nyårsfest skulle  vi säga vad som var det bästa som hänt under året. Min sambo sa att det var att vi köpt hus. Jag sa att det var alla garner jag köpt från USA… Det är skönt att älska en hobby. Jag har målat, gjort egna smycken och sytt, men det var först när jag började sticka som jag hittade hobbyn som passar mig
Hon äger ingen TV. Har inte haft någon på sex år.
Ljudbok och stickning
– Jag kollar på datorn och jag lyssnar mycket på ljudböcker. En bra ljudbok och en stickning, det slår allt. Det är som zenmeditation.
När hon började sticka försåg hon bekantskapskretsen med sockor och gjorde tröjor till bebisar. Nu har hon övergått till dyrare garner och egostickning.
– Jag säger som min kompis Lovisa brukar säga, jag älskar ingen tillräckligt mycket för att sticka en tröja till den. Och min kille vill inte ha.  Ibland frågar folk varför jag inte säljer det jag stickar. Jag tror inte att folk fattar hur mycket tid det tar att sticka. En kofta tar ungefär hundra timmar. Hur skulle man sätta pris på en kofta? 25 000 kronor?
Kortkurser i spinning
Förra sommaren arrangerade hon en veckolång stickkurs på Ölands folkhögskola, och under hösten har hon flera kortkurser där hon lär ut grunderna i hur man spinner.
När Elin inte stickar arbetar hon på Destination Kalmar, mest med marknadsföring av Kalmar slott.
– Det är ett roligt jobb, jag har en chef som har 42 miljoner idéer. Numera stickar mina arbetskamrater, vi sitter på luncher och stickar och hjälper varandra. Det gör att vi har kommit varandra närmare.
När hon utsågs till Årets stickare var det med motiveringen att hon representerar och inspirerar den nya generationen stickare på ett glatt och positivt sätt.
Stickpodd
Elins stickpodd kan du hitta här: http://stickklubben.se
Det senaste avsnittet, som är nummer 45 handlar om stickade vantar, kaniner, ponchos, rosa bandet och höstsjalar. I början kom stickpodden ut en gång i veckan. Numera är det lite längre mellanrum. Stickpodden var nominerad till Svenska podradiopriset. Stickpodden kom på fjärde plats i kategorin Livsstil, och på sjätte plats i Sveriges bästa podcast.

Karin Asmundsson