”Att berätta för pappa var nästan det tuffaste”

  • camilla

Camilla Andersson hade varit förkyld när hon upptäckte en knöl i ena armhålan. Efter mammografin fick hon veta att hon har cancer.
– Då rasade världen ihop för mig.

Färjestaden. På sitt Instagramkonto (@camillaarontorp) uttrycker Camilla en obändig livsvilja, ödmjukhet och en tacksamhet över att finnas till. Hon är öppen och rak med sina känslor och skriver fritt ur hjärtat om sjukdomen.
– Jag tror att om man gör något gott av saker, också man mår som sämst, då tror jag att det hjälper andra också. Jag visar att jag kravlar mig upp och gör någonting. Läkarna tycker inte om att jag jobbar när jag går på strålning, de säger tänk på dig själv och då svarar jag att det är ju det jag gör! Jag gör det jag tycker är kul och det som läker mig, jag vet hur jag funkar. Det är så individuellt.

Hur mår du i dag?
– Jag mår faktiskt ganska bra även om jag gått igenom en skittuff resa, men det finns energi i mig och vilja att ta tillbaka min vardag. Det är både upp och ner givetvis, men många dagar mår jag bra. Det trodde jag inte att jag skulle göra efter den här resan. I dag har jag varit på strålning dag 26 av 30, sedan jobbade jag två timmar. Efter den här intervjun ska jag hämta min son.

I februari gick Camilla på mammografi. Hon hade tidigare känt en knöl under armhålan.
– Men jag hade varit ordentligt förkyld innan och jag pratade med en kollega om det, vi sa att då kan ju lymfkörtlarna svullna upp. Vid undersökningen kände de på knölen och sa att läkarna skulle höra av sig. Dagen efter var jag på väg till möte Mörbylånga, då ringde de från sjukhuset och ville att jag skulle komma in omedelbart. Va, blev inte korten bra, tänkte jag. Men jag sa jag har inte tid, min kalender är fulltecknad som den brukar vara. Jag kan komma in på torsdag, det här var en tisdag.
Camilla minns absolut ingenting av mötet i Mörbylånga, samtalet från sjukhuset blev en chock.

– Läkarna undersökte och gjorde biopsier och ultraljud. När läkaren sa, Camilla, du har cancer, då rasade hela världen. Det var en mardröm. Jag fick veta att jag hade ett friskt och ett sjukt bröst och cancer under armhålan. Snabbväxande elakartad bröstcancer som spridit sig till lymfkörtlarna under vänsterarmen. Jag tänkte, hur ska jag hantera det här och vad händer nu. Men de var och är fantastiskt underbara i sjukvården. En sjuksköterska var med hela tiden när jag satt och grät i säkert en timme. Sedan rätade jag på ryggen och åkte hem.
I sitt omskakade tillstånd ville Camilla först inte berätta för någon om cancerbeskedet.
– Men innan jag kommit hem kom jag på andra tankar. Jag ringde min pappa först, bjöd in honom på fika och berättade. Det var nästan det tuffaste, att berätta för pappa, då blev det så definitivt. Jag är ung och har fått cancer, för honom är cancer annorlunda eftersom förr dog de flesta av cancer, men så är det inte i dag.  Det var skitjobbigt att berätta det för mina barn också, men Kid, min yngste son, har en klasskamrat vars mamma gått igenom samma sjukdom och hon är pigg och frisk i dag.

Inför sin operation den 20 februari berättade Camilla om sjukdomen för sina Instagramföljare.
– Jag beslöt att bjuda in alla som vill följa mig i detta.  Jag ska säga när det är skit och när det är bra, det är en resa med cellgifter och strålning. Och den starka respons jag får från följarna ger mig massor av energi. Det peppar och stöttar precis när jag behöver det som mest.
Innan Camilla blev sjuk bestod hennes liv till stor del av jobbet, eller jobben snarare. Hon är verksamhetschef för Ölands räddningstjänst och även bär- och grönsaksodlare.

Janne Adeen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 24 september 2020