Antikrundans experter på skattjakt i Nybro

Max Sjöberg, expert i SVT:s program Antikrundan, kryper runt på alla fyra i en villa i Nybro. Med en liten lampa lyser han upp datumstämpeln på ett gammalt skrivbord och en stol. Han är på jakt efter nya spännande föremål som ska värderas i TV när Antikrundan spelas in i Pukeberg i Nybro.
– Det här skrivbordet är riktigt fint. Det är designat i 1900-talsstil och det är väldigt inne just nu. Det här vill vi ha med i Antikrundan, säger Max Sjöberg.
Max och hans kollega Jan Thörnkvist är på turné genom Sverige och gör hembesök hos folk som har skickat in bilder på lite större och tyngre föremål som de vill ha värderade men inte kan frakta till TV-inspelningarna. Nu är de i Nybrotrakten och hälsar på hos Ola Wilhelmsson.
– I Nybro tittar vi på nio föremål. Det har varit en del möbler och så har vi tittat på en intressant gammal klädhängare. Ibland är det värdefulla saker och ibland är det historien runt omkring föremålen som gör dem spännande.
Och Antikrundans experter får in många bilder på spännande föremål.
– Ibland får vi in bilder på föremål som inte är så intressanta men så skymtar en spännande gammal stol i bakgrunden som vi vill titta närmare på. Och då åker vi dit ändå, säger Max Sjöberg och minns en gång när det var just så.
– Vi var hemma hos en dam som hade skickat in ett föremål då jag såg ett gammal slitet skåp i bakgrunden. Jag blev eld och lågor och fick verkligen lägga band på mig när jag som i förbifarten frågade lite om skåpet.
Damen skämdes för det gamla skåpet och ville helst inte visa det.
– Jag lyckades få med det i Antikrundan och det blev ett väldigt bra inslag då damen blev glatt överraskad över att det var så värdefullt.
Han sätter sig på huk vid skrivbordet i villan i Nybro. Som programledare får han i förväg inte tala om värdet på föremålet som ska vara med i TV, men då han ler stort och ögonen lyser av iver kan man ana att skrivbordet är intressant.
– Ibland blir jag helt exalterad över ett föremål då det är värdefullt eller har en spännande historia. Då kan det vara lite svårt att spela oberörd, men jag har blivit bättre på det, säger Max.
Hans ögon fastnar på en gunghäst i trä som står bredvid skrivbordet. Den används ofta av Ola Wilhelmssons barnbarn och det är lätt att se att Ola är intresserad av gamla föremål.
– Det är roligt att ha Antikrundan hemma hos sig eftersom jag är intresserad av gamla saker. Mitt motto är också att använda sakerna jag har så att de inte bara står där.
Han och Max vandrar tillsammans genom huset och stannar då och då till för att titta på tavlor, lampor, möbler och olika sorters glasföremål.
– Det är väldigt roligt att gå runt här i ditt hem då jag märker att du har ett öga för det här.
Inspelning av Antikrundan kommer att ske på måndagen den 26 augusti i Pukeberg i Nybro.
– Folk från trakten är välkomna att ta med sina föremål när vi spelar in i Pukeberg. Vi värderar alla föremål och när vi hittar något extra intressant så gör vi TV-inslag om dem.
Enligt honom ska det bli spännande att spela in Antikrundan i glasriket.
– Eftersom vi ska ha TV-inspelningen i Nybro så hoppas vi att det blir en hel del spännande glasföremål från traktens glasbruk att värdera, säger Max Sjöberg.

Ann-Heléne Thörning