Anna-Karin lyfter fram en spännande period

  • IMG_5765 kopia

Det har inte skrivits särskilt många böcker om stenåldern. Författaren Anna-Karin Andersson vill ändra på det. I sin nya bok Jägarstenåldern får läsaren följa med några barn flera tusen år tillbaka i tiden där det där det jagas uroxar, simmas med delfiner och leks med hundar.

Boken, som främst vänder sig till barn 7-12 år, är första delen i den nya serien Forntidsglimtar, som utspelar sig på några av de större arkeologiska fyndplatserna i Skandinavien.

– Det började när jag var på biblioteket med min son. Han ville läsa om stenåldern, men han hittade nästan inget. Då skrev jag ett argt mejl till ett förlag, vet ni att det inte finns några böcker om den här epoken. Då svarade de, men skriv en själv då!

Bokens sex berättelser utspelar sig på några av de större fyndplatserna från jägarstenåldern. Äventyrsberättelserna varvas med faktapassager. Barnen i boken är 10-12 ungefär.

– Jag vill att böckerna ska vara spännande, intressant och roliga. Det ska vara lite actionfyllt, högt tempo från början till slut. För det är annars så lätt att forntiden i allmänhet, och stenåldern i synnerhet, reduceras ner till stenyxor och pilspetsar. Vi glömmer bort att bakom varje föremål finns levande människor och med dem alla känslor, drivkrafter och önskningar som gör oss till människor. Stenåldersbarnen upplevde precis samma känslor som vi och ställdes inför avgörande val och svåra beslut, säger hon.

Hennes förhoppning är att berättelserna ska väcka frågor kring vad det är som gör oss till människor, oavsett om vi levde för 10 000 år sedan, eller om vi lever i dag.

Boken är illustrerad av Elin Jonsson. Anna-Karin Andersson strör beröm över henne. – Detta är vårt första samarbete och jag är jätteglad att jag fick jobba med just Elin. Hon gör helt fantastiska illustrationer.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 22 februari 2018