Anna kämpar mot cancern med Rosa Kokboken

  • Anna Benson är författare till den Rosa Kokboken. I Kalmar visar hon och sångerskan Anna Book upp boken och samlar in pengar till cancerforskningen. Foto: Anna Borg
    Anna Benson

När Anna Benson växte upp i Torsås drömde hon om att bli författare och världsmästare i pingis. Nu har hon gett  ut sin fjärde bok – Den Rosa Kokboken. Hon arbetar som journalist och konstnär och har världen som arbetsfält.
– Jag älskar att skriva och min första bok hjälpte mig att komma ur min djupaste kris hittills, berättar Anna.

Vi träffar Anna Benson i farten en dag efter utgivningen av Den Rosa Kokboken. Tillsammans med sångerskan Anna Book, som medverkar i boken, står hon utanför Dillbergska bokhandeln i Kalmar och pratar om cancer och om sin bok.
– Jag lyfter fram tjugo kända svenska kvinnors historia om hur de drabbats av cancer och med en koppling till mat och träning. Mötet med skådespelaren Kim Anderzon var enormt stark. Hon var fortfarande sjuk och är inte friskförklarad ännu, berättar Anna.
Succé på bokmässan
Boken släpptes på bokmässan i Göteborg och alla intäkter från boken går till cancerforskningen.
– Vi sålde över 800 böcker på bokmässan. Det var ett otroligt mottagande.
Just cancer har tagit plats i Annas liv de senaste åren. Det började med att hon blev förälskad och tillsammans med en kvinna som fick bröstcancer, som sedan dog på grund av flera hjärntumörer.
– Det var en svart del i mitt liv. Under tre månader låg jag under täcket. Som tur var hjälpte mina närmaste vänner mig.
En dag klev Anna ur sängen och bestämde sig för att skriva boken C, en berättelse om hennes ex och cancern. Den tog bara fem veckor att skriva och blev Annas första utgivna bok. Boken C hamnade på tio i topp listan i Sverige och är Annas bäst säljande bok hittills.
– Innan hade jag skrivit boken M, men den är inte utgiven ännu. Den ligger klar för utgivning när vi är mogna.
Driver flera företag
Anna berättar även att författarkarriären inte var spikrak. När hon var 18 år skrev hon sin första bok och var helt övertygad om att den skulle ges ut.
– Jag var naiv. Jag skickade boken till alla förlag i Sverige och var så besviken när ingen ville ge ut den.
Men Anna är envis, resultatinriktad och vet vad hon vill. Istället för att ge upp drömmen dammade hon av boken många år senare och skrev om den.
– Det var den boken som blev boken M. Då insåg jag varför den inte hade blivit utgiven och skrev om den helt.
Anna har också skrivit en fackbok om att uppfylla sina drömmar och föreläser om att nå sina mål.
Bra på att fokusera
– Jag vill dela med mig med mina erfarenheter, både med- och motgångar. Mina motgångar har oftast lett till utveckling och att jag lärt mig mycket. Sedan är jag bra på att fokusera på sådant som går bra och glömma det som gått mindre bra.
Drömmen om att bli författare har Anna uppfyllt, men hon kallar sig själv för entreprenör. I dag driver hon flera bolag, bland annat ett företag som säljer julgranar i Stockholm tillsammans med sin pappa och bror.
– Jag är uppvuxen med föräldrar som var egna företagare. När jag växte upp fick jag fick sälja granar och jordgubbar i Siggesbo. Det har präglat mig.
Hon arbetar också som konstnär och har två till tre utställningar per år i Sverige och utomlands. Anna reser också mycket och gör resereportage åt två magasin.
– Jag gillar att har många bollar i luften. Jag blir lätt uttråkad om jag inte får göra olika saker.
Bäst i världen
Hon har också en karriär som pingisspelare bakom sig och är sportintresserad. Anna började träna i Bergkvara och då var hennes mål att bli bäst i världen. I några år spelade hon på heltid, och hann med att bli svensk mästare med Helsingborgslaget Rekord och var proffs i Frankrike.
– Jag ville bli bäst i världen och var väldigt fokuserad, men till slut insåg jag att det inte var möjligt och slutade.
Numera har hon tillsammans med sina syskon en sommarstuga i Bergkvara och i veckan hade hon releaseparty för Rosa Kokboken i Torsås Taxis lokaler. Anna Book och Kalle Johansson sjöng och Anna Benson visade sin konst.
Försöker reflektera mera
– Det var otroligt kul, cirka 150 personer kom. Jag är så tacksam och glad över att bli mottagen på det sättet av min hembyggd.
Sedan tre år tillbaka är Anna sambo med flickvännen Johanna i Stockholm. Under vintern tillbringar hon tid i Miami och gillar att vara på resande fot. Alla livserfarenheterna har påverkat henne.
– Förut var jag alltid på väg någonstans. I idrotten hade jag lärt mig att aldrig vara nöjd, att man alltid kan göra det bättre. Nu försöker jag att vara mer i nuet och reflektera mer.
Anna Borg