Anna är mästare på att skräddarsy resor

  • willstein kopia

I det hus som en gång byggdes som läkarbostad i Nybro, huserar sedan 2009 koncernen Flexbuss, Dackebuss, Kjellgrens Busstrafik i Tranemo AB och Glasriket Taxi i Nybro. 

DackeBuss är en del av Sverigeresor Krister Engdahl AB, som till hösten kommer att sysselsätta över 500 personer medarbetare. På huvudkontoret i Nybro finns Anna Willstein som är en mästare på att fixa resor av alla de slag. Allt ifrån sportresor, julmässor, Sverigeresor och shoppingresor till Tyskland, till teaterresor, mässor gruppresor och kryssningar. Ja, egentligen kan Anna pussla ihop precis det som den ressugne kunden själv vill ha. Hon arrangerar flera gruppresor i veckan och ingen resa är den andra lik. Och även om DackeBuss har arrangerat ett stort antal resor, så innehåller varje resa alltid någon unik detalj.

Som en spindel i nätet sitter Anna med sina kollegor och planerar. Det handlar om resvägar, bokningar av hotell, aktiviteter, biljetter, sevärdheter, restau­ranger, fikaställen och allt annat som ska klaffa för att resan ska bli så bra som möjligt. Man kan tro att hon alltid har jobbat med det här, men egentligen började hon sin bana på Orrefors glasbruk som turistvärdinna.

Anna är född i Örebro och kom som 7-åring till Nybro. Pappan som var lärare och smålänning tyckte barnen skulle växa upp i Småland. Ett val som föll i god jord.

– Jag jobbade i Orrefors under det glada 80-talet då glasbruket hade 500 anställda. Vi var fyra tjejer som under somrarna tillsammans med sommarpersonalen ansvarade för butiken och så guidade jag turisterna i gravyrverkstaden, sliperiet och hyttan. Jag älskade det jobbet som troligtvis är de roligaste åren i mitt arbetsliv, säger hon.

Stoltheten att få jobba i Glasriket var stor och kommer för alltid att ligga Anna varmt om hjärtat.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 maj 2018