Anita värnar om de svaga

  • aströmberg

Politikern Anita Strömberg är tjejen som bevisat att allt går, även om man har oddsen emot sig. Med en nästan färdig utbildning som undersköterska och flera uppdrag inom Vänsterpartiet i Nybro, tar hon nu steget in i partiets distriktsstyrelse.

NYBRO.

– Det känns stort och roligt att få förtroendet att vara med och leda distriktet i en så här viktig tid. Jag ser verkligen fram emot en spännande valrörelse i Kalmar län där vi flyttar fram våra positioner, säger hon.
Anita Strömberg, fick en tuff start i livet. Hon är född i Norrköping men
redan knappt två år gammal kom hon som fosterbarn till S:t Sigfrid i Nybro kommun. Med undantag för några år i Stockholm har hon varit Nybro trogen. Hon har fortfarande starka band till sin fosterfamilj.
– Jag vet vad det vill säga att växa upp mot alla odds. Min dröm som ung var att gå på musikskolan, men när mina kompisar skulle till musikskolan, var jag tvungen att passa bussen hem. När jag var yngre hörde jag ofta folk säga att ”det kommer ändå aldrig att bli något av henne”, säger tjejen som verkligen visat omvärlden att livet går att förändra.

Efter sociala programmet på Åkrahällskolan började Anita jobba inom vård och omsorgen. Något som hon kombinerade med musik.
– Under några år efter gymnasiet, bodde jag i Stockholm där jag sjöng på bröllop, fester och för en karaokefirma. Men sedan flyttade jag tillbaka till Nybro. Jag var skild och hade två barn med mig när jag träffade kärleken Daniel. Tillsammans har vi fått ytterligare två barn.
2016 började Anita, som då var 43 år, utbilda sig till undersköterska och hon blir färdig med studierna nu i maj. Under tiden som hon har studerat har hon skaffat sig en massa specialkompetens inom olika vårdområden.
– Parallellt med utbildningen jobbar jag nu på medicinkliniken i Kalmar och trivs jättebra med det. Jag har fått många jobberbjudanden, säger Anita leende och stryker sig över kinden.
En kind som upp mot ögat har tolv tatuerade stjärnor. En mycket personlig symbol för något nytt och hennes egna tolv steg mot ett bättre liv.
– Alla motgångar i livet gör att man väljer den väg man tar. Jag väljer att tro på alla människor och se deras värde. Man blir ödmjuk inför andra personers liv och alla måste få en chans, menar hon.
När kulturskolan i Nybro för några år sedan skulle lägga ner sitt musikalprogram reagerade Anita starkt och kämpade med näbbar och klor för att den skulle få vara kvar genom sociala medier.
– Och inte blev det bättre när sedan halva Nybro skulle säljas ut, säger hon och syftar på den då så uppmärksammade fastighetsaffären.
Genom mötet med vänsterpartisten Kaj Raving 2015 öppnades en ny värld för henne och hon insåg att hon var duktig på att lära sig saker.
– För mig var Vänsterpartiet ett självklart val och Kaj Raving gav mig verktygen att utvecklas. Han har hela tiden höjt mig och pushat mig framåt. Idag står jag som nummer sju på Vänsterpartiets kommunfullmäktigelista och jag har precis blivit invald i partiets distriktsstyrelse. Nu ser jag fram emot en valrörelse där vi pratar om hur vi gör Sverige till ett land som är bra för alla och inte bara de rikaste, menar hon.
Hon menar att många politiker pratar om att man vill få en ökad jämlikhet, men att man då också måste ha en bra politik för att det också ska bli verklighet.
– Orättvisor är något jag aldrig kommer att acceptera säger hon.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela intervjun i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 19 april 2018