Andrea får betalt i leenden

  • andreawebb

KALMAR
Den betalning Andrea Berg får när hon arbetar utomlands är leenden.
Ett par gånger om året far hon ut som frivilligarbetare för att hjälpa till med att ge vård åt fattiga barn med gomspalt och läppspalt.
– En enkelt operation kan ändra hela livet för barnen.
Andrea Berg är sjuksköterska på akuten i Kalmar. Men de senaste tre åren har hon satsat mycket fritid och engagemang på Operation Smile. Det är en organisation som ordnar kostnadsfria operationer för fattiga barn med gomspelt och läppspalt. Fem gånger har Andrea Berg åkt ut för organisationens räkning och just nu arbetar hon återigen ihop pengar för att kunna åka igen.–
– Jag har bott i England och där är volontärsarbete mycket vanligare än här. När jag kom hem till Sverige kände jag att jag ville syssla med något sådant. Men jag ville inte engagera mig i någon organisation med religiösa eller politiska mål, utan bara medicinskt.
Andrea Berg åkte för första gången ut för Operation Smiles räkning i september 2011. Den gången var målet för resan Mexiko.
– Det var en bra början. Jämfört med hur det kan vara på andra ställen var det bra förspänt och välorganiserat.
Livet blir bättre
Hittills har Andrea Berg förutom i Mexiko också arbetat i Etiopien, Dominikanska Republiken, Vietnam och Indien. Normalt åker man som volontär ut två veckor i taget, fast i Indien var Andrea en hel månad. För henne handlar det om att göra nytta där man behövs.
– Jag har en lillasyster som hade gomspalt. Jag minns hur hon togs om hand och jämfört med hur det är i andra länder har vi det lyxigt i Sverige. I det här landet föds det ungefär 200 barn med de här problemen varje år. Det finns sex sjukhus som utför operationen. Redan första dygnet får familjen hjälp. Här diskuterar vi aldrig om barnet ska gå i skolan eller inte.
I de länder där Andrea arbetat för Operation Smile är det många barn med gomspalt som aldrig i väg till skolan. De anses inte vara någon mening eftersom de antas dumma för att de har svårt att tala. Eller också skäms man över barnets missbildning och vill inte att andra ska se barnet.
– Det är en enkel operation. Vi kan med enkla medel göra stor skillnad för ett barn. Det kan få utbildning och ett värdigt liv.
Föreställningar om gomspalt
Religiösa eller kulturella föreställningar leder dock till att det kan vara svårt att få möta de barn som bäst behöver opereras.
– Bland människor som inte är utbildade finns det många föreställningar om gomspalt. Många uppfattar det som guds straff eller en förbannelse. Man kan skylla på mamman och säga att det beror på att hon ätit hare under graviditeten eller varit ute på natten när det varit nymåne.
För barnen kan föreställningarna kring gomspalt vara helt förödande.
– Hela familjer kan bli utstötta i sina byar för att ett barn med gomspalt betraktas som något ont.
Ibland handlar familjens anseende bara om att barnet ska se normalt ut.
– Om barnet både har gomspalt och läppspalt, finns det en risk med att först operera läppspalten. Ibland kommer inte föräldrarna tillbaka för operationen av gomspalten. För operationen av läppen har gjort att barnet ser normalt ut och då räcker det, tycker de. Man kan låtsas att barnet är stumt för att inte folk ska märka att det talar konstigt.
Effektivitet i Indien
I Indien arbetade Andrea Berg på ett ställe där Operation Smile var inrymt som en del av ett sjukhus och hade till gång till tandläkare och dietist. Förutom den medicinska personalen, som i likhet med Andrea var frivilliga från hela världen, anställde organisationen personal ur lokalbefolkningen.
– Jag kom dit och skulle vara svenskt rationell och effektiv. Jag upptäckte snart att det var meningslöst. Personal är billig därnere och det enda jag skulle åstadkomma om jag effektiviserade, var att göra någon som verkligen behövde sitt jobb arbetslös. Så min stora insats för effektiviteten blev till sist att jag såg till att de fick en riktig sopborste med skaft att sopa golven med. Annars gick de och förstörde ryggen med att sopa med en bambukvast utan skaft.
Stora kontraster
I Indien är fortfarande fattigdomen enorm, samtidigt som det finns fler och fler välbärgade indier. Ibland var kontrasterna makabra.
– Det var jobbigt att se ibland. Folk som sitter och äter sig feta och samtidigt ser man intill den värsta fattigdomen. Men de rikas inställning är att de fattiga har sig själva att skylla.
Att komma hem till Sverige igen är ofta en svår omställning mentalt, tycker Andrea Berg. Det kan vara svårt att ta svenskarnas klagomål på vården på allvar när man sett hur det kan gå till ute i världen.
– Utan hjälp av familj och släkt är man utelämnade i de flesta länder. Det är vi som är undantaget.
Att många barn får ett helt annat och bättre liv genom det arbete Operation Smile utför, det är Andrea Berg övertygad om. Hon kommer att resa ut fler gånger för att hjälpa barn och i vår planerar hon en insamlingsgala i Kalmar för Operation Smile.
– Jag kan inte förändra det stora, men det går att göra skillnad i det lilla.

Joakim Carlsson