Alsterbro – byn där alla hjälps åt

 • Kurt Vikstedt, Bengt Gustafsson, Nils Aronsson, Hans Knaak och Georg Lagerkrantz har precis anlagt boulebanan i Alsterbro och är snart redo att inleda årets boulesäsong.
  alterboweb
 • Lotta Krosse tycker att badplatsen i Alsterbro är väldigt fin.
  alsterbo2webb
 • Här ligger en liten stuga med flytvästar och skolutrustning som Alsterbro skola kan använda sig av när de gör arbete vid vattnet.
  alsterbo4webb
 • De två trollen vaktar utanför minihotelle
  alsterbo5webb
 • Alsterbro har en fin badstrand med hopptorn, sandstrand och grillplats som är mycket uppskattad av byborna.
  alsterbro2webb

Några pensionärer arbetar med att göra i ordning Alsterbros nya boulebana.  Längs strandpromenaden går en dam med sin rullator. I Alsterbro är det byborna som får saker att hända.
– I Alsterbro har vi en skola som går upp till högstadiet. Vi har många barnfamiljer och det finns mycket liv i byn, säger Lotta Krosse som sitter i styrelsen till utvecklingsgruppen Alsterbro-Bäckebo.
För något år sedan ville Nybro kommun lägga ner högstadiet vilket fick byborna att gå samman.
– Det handlade inte bara om ilska utan vi insåg att vi hade många kompetenta personer i byn med bra sakliga argument. Vi hade kött på benen i våra argument och vi fick behålla vår skola.
Under första halvan av 1900-talet blomstrade Alsterbros samhälle och det fanns ett glasbruk, möbeltillverkare och tillverkare av bobinprodukter. Det fanns också en järnväg som lades ner på 1960-talet.
– Rälsen har tagits bort, men vallen där tåget gick ligger kvar. En del tycker det är sorgligt men jag tycker det är ett fint minne, säger Lotta.
Och det finns fortfarande flera företag och företagsamma människor i bygden. Lotta Krosse är en av dem.
– Vi flyttade från Stockholm och startade restaurangen Villa Fröjdekulla här i Alsterbro. Vi ville komma till något lite mindre och i Alsterbro är det många som engagerar sig för att alla i samhället ska må bra, säger Lotta Krosse.
I byn finns det också en affär, en bensinmack, ett minihotell, en pizzeria och en biograf som har fått en ny digital teknik.
– Alsterbroborna tycker om sin affär och vill man träffa en äkta bybo ska man ställa sig utanför affären för där är det ständig trafik.
Hon går förbi affären och fortsätter vidare mot Alsterbros egen strandpromenad. Då och då får hon stanna till för att hälsa på folk.
– Här hälsar alla på varandra vilket är väldigt trevligt, säger Lotta och kliver ut på strandpromenaden som slingrar sig längs vattnet.
– Tidigare var det lite bökigare att ta sig ner till vattnet ,men med hjälp av pengar via ett Lonaprojekt har vi byggt en strandpromenad. Här kan man gå med rullator och det finns sittplatser där äldre kan sätta sig ner och vila.
Strandpromenaden, som består av en bred grusstig, leder sedan ner till Alsterbros strand där det finns en brygga, en fin sandstrand, ett hopptorn och möjligheter att grilla.
– Stranden är väldigt populär och hit kommer många bybor för att bada och sola på sommaren.
I närheten finns det också en volleybollplan och en stor fotbollsplan.
– Vi har väldigt aktiva föreningar i Alsterbro och det är många ungdomar som spelar volleyboll och fotboll.
En bit bort är några herrar i full gång med att kratta och fixa i ordning på Alsterbros egen boulebana.
– Jag trivs med naturen, sjön och folket i Alsterbro, säger bybon Nils Aronsson och tillägger att byborna har byggt en fin boulebana.
– Hur saker och ting blir beror mycket på oss själva och vi är bra på att ta tag i saker, vi som bor i Alsterbro, säger Nils Aronsson.

Lena Finnas