Ällebäcks Tea-room blev ett skogscafé med bismak

  • cafeDSCN1347 (kopia)

Man kan säga att det lilla skogscaféet i Ällebäck ännu är i sin linda, med öppettider bara på söndagar fram till jul. Men om Tessan Nordeman och hennes sambo Peter Silkelock orkar och fortsätter förverkliga sin dröm, kommer caféet leva vidare i en härlig anda, med andelsbigård, lokalproducerade råvaror och intressanta kurser. 

Tessan Nordeman kommer från Ångermanland, men hamnade i Småland för tio år sedan på grund av studier i Växjö. Hon mötte kärleken Peter, som kommer från Fliseryd och blev kvar. 

– Nu jobbar vi bägge två i Kalmar men valde det här området att bo på, som är lite mitt emellan, säger Tessan som redan för tre år sedan såg huset när det var ute till försäljning för första gången. Men då hade hon och Peter precis träffats och hon la tankarna om ett boende i Ällebäck på is.

– Men så blev det till salu igen 2018 och då pratade vi ihop oss och bestämde att vi ville driva stället vidare. Det var absolut ingen själklarhet för ingen av oss har drivit café tidigare. Jag står min mormor, som bor i Ångermanland, väldigt nära och hon har alltid varit min ständiga supporter och sagt att jag kan göra allt jag vill. Som när jag började med bin för fyra år sedan, trots att jag var rädd för bina men gjorde det ändå!

Sagt och gjort, Tessan och Peter köpte huset och smygstartade caféet i juni i år, trots att de aldrig ens bott ihop eller allra minst haft företag tidigare. Bigård Birgitta- andelshonung och skogscafé, tyckte de var ett bra namn med tanke på mormor som heter Birgitta. Bigården är en andelsbiodling och det var faktiskt Tessan som var allra först med det i Sverige. Innebörden är att man köper en andel i en bikupa under en säsong och då får en andel av skörden.

– Vi har otroligt mycket att göra med tanke på att vi jobbar heltid också. Jag som verksamhetsutvecklare och Peter som säljare. Utan vänner och bekanta och ett stort stöd från våra gäster, hade det aldrig gått. Men de är engagerade och vill att vi ska lyckas och påminner oss om att ta det lugnt och låta saker få ta sin tid. Vi ska hålla länge och mellan alla nya idéer, biodlingen och provbakningar funderar vi mycket på prioriteringar. Vår första kurs var en kurs i skinnberedning och en i betonggjutning, som en av våra gäster höll i. Sedan blir det kurs i november i mjödbryggning och senare workshops i att göra adventskransar och egen bivaxsalva, berättar Tessan.

Inne i cafét ser det ut som förut när det var Tea-room, med möbler i gammal stil, en disk att beställa fika vid och lite utrymmen för lokal försäljning och föreläsningar. Utomhus har bestyren kommit igång att göra trädgården lika fin som den en gång i tiden varit då den var örtagård. Här och var står det bikupor, men eftersom vi kommit en bra bit in på hösten råder det ingen större aktivitet i dem. I dammen simmar svarta kanadensiska ankor och bland buskarna kilar vackra höns i olika färger omkring.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 24 oktober 2019