Ali gav aldrig upp – idag är han välkänd barberare

  • ali

Operan Barberaren i Sevilla känner väl de flesta till. Men det finns en barberare i Nybro också som inte går av för hackor. Han heter Ali Alahama, kommer från Syrien och äger Troy Salon.

Nybro. Klockan är bara tio på morgonen, men redan råder full aktivitet på Troy salong i Nybro. Ägaren, Ali Alahama, blev efter bara ett par år i Sverige semifinalvinnare och tog den tredje finalplatsen till Årets barberare 2018. Men vägen till det liv han idag har, från att vara flykting till att driva eget, har inte kantats av rosor.
Ali är 32 år och har varit frisör i över halva sitt liv. Det började redan som tioåring då han började hjälpa till att städa på familjens salong i Syrien. Fem år senare var det dags att börja klippa också.
– Jag flydde från Syrien till Libanon och därifrån till Turkiet, för att med en liten båt fullsatt med 40 andra flyktingar ta mig över till Grekland. Det var blandat med barn och vuxna som alla köpt dyra biljetter av människosmugglare, berättar Ali.
Han tog sig vidare till Moldavien, Österrike och Tyskland, innan han nådde sitt drömland Sverige. För det var här han ville bo. I ett land som han hört så mycket gott om.

Den 27 september 2015 kom han till Nybro och flyktingförläggningen Häggen i Kungshall.
– Många sa till mig att välja Tyskland eller Österrike, men jag vet inte varför, men jag ville absolut hit. Och det har jag inte ångrat för jag trivs jättebra här. Det första jag gjorde när jag kom till Nybro var att gå in till stan och köpa mig en spegel och en
begagnad klippmaskin och sax på second hand. Sedan klippte jag alla de andra som bodde på Häggen och började spara lite pengar som jag skickade till min familj som var kvar i det krigsdrabbade Syrien, berättar Ali.
I dag är hans pappa död och ena bron bor i Libanon. En annan bror och mamman är kvar i Syrien och Alis dröm är att på något sätt få hit dem.

Ganska snart började Ali snegla på en pytteliten salong i Nybro som en
annan syrisk frisör ägde, men skulle sälja. Han tog det lilla han sparat ihop och lyckades låna ihop resten av kompisar och tog över salongen. Och redan 2018 blev han nominerad och tog en tredje finalplats i rikstävlingen Årets barberare.
– Tidningarna skrev om mig och plötsligt började alla hälsa på mig. Snart var jag igenkänd överallt och kunderna blev fler och fler. I höstas byggde jag till salongen med ett extra rum för barnen. Det är fullt hela tiden, säger han ursäktande eftersom han ständigt måste avbryta intervjun för alla kunder som ända sedan morgon kommit i en aldrig sinande ström.

Som hjälp i salongen har han sin kompis Ahmad al Ahmad, som han lärde känna på flyktingförläggningen. Han tvättar hår, förbereder rakningar och tar betalt. Men hoppet är att Ali ska få hit sin bror som också är frisör, så han kan få den avlastning som han såväl behöver.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 7 mars 2019