Akustiskt och finstämt i prisbelönta trädgården

  • IMG_0908 kopia

John Holm sitter under en gammal bok och sjunger att sommaren dör

Platsen är Kuppramåla, hemma hos Peter och Anita Bryngelsson som arrangerar en akustisk musikfestival hemma i trädgården.

– Det här är en dröm jag burit på i många år, säger Peter Bryngelsson.

Trädgårdsmusikfestivalen i lördags inleddes med att musikerna gick i procession från slåtterängen bakom ladan till paret Bryngelssons prisbelönta trädgård. Därefter höll Peter Bryngelsson ett kort tal där han berättade om ljud och om konsten att lyssna.

– Ljuden i dag är inte fler eller högre, men vi har blivit sämre på att lyssna och det beror på att vi nuförtiden alltid på färdigmixade ljudpaletter, alltså radio, tv, eller cd-skivor. Därmed har vi tappat konsten att filtrera ljud. Förr levde man med de ljud som fanns, då lärde folk sig att sålla. Men nu har vi blivit överkänsliga. En gång i tiden, fram till 1920 ungefär, sjöng de populära artisterna akustiskt för storpublik.

Kalmarbördige Peter Bryngelsson var 1972 med och grundade Ragnarök. Han är också författare och har bland annat skrivit boken Tystnader, där han funderar kring ljud och oljud.

I Kuppramåla fanns inga högtalartorn, inga kablar eller mixerbord. Den akustiska musiken blandades med suset från vinden. Det var en vänlig festival, långt från allfarvägarna. Alla talade med alla och dessutom var det inte någon av de drygt 200 besökarna som klagade över ljudet.

– Det är unikt i sig. Har du en ljudanläggning på en konsert så är det alltid vissa som är missnöjda med hur det låter, säger Peter Bryngelsson.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 23 augusti 2018