Agneta utmanar sig själv i konsten

  • agnetawebb

Agneta Strindinger är en konstnär som använder sig av sociala undersökningar och gör performance och installationer. Men hon ägnar sig också åt måleri.
– Jag vill inte låta en viss teknik begränsa mig. Jag väljer mitt uttryck efter vad jag vill uttrycka.

 Agneta Strindinger är infödd Kalmarbo och har provat ett antal yrken, bland annat fritidsledare och simlärare. Hon har också arbetat 14 år som frisör.– Jag visste redan när jag var fyra år att jag skulle arbeta som frisör. Fortfarande har jag några få kunder kvar, helt kan jag inte släppa det. Jag vill kunna göra folk glada genom att göra dem fina.

Diplom till alla

Hon har en omfattande konstnärlig utbildning, sammanlagt åtta och ett halvt år. Hennes specialitet har blivit sociala undersökningar. Det kan låta torrt, men innefattar i praktiken ofta mycket humor och underfundighet.

– Ett av de projekt som jag gjort heter ”Diplom”. Där frågar jag folk vad de borde få diplom för och formulera vd som ska stå på det. Sedan har jag tagit bilder av dem med diplomet i en miljö som de själva har valt. Jag började med det 2008 och det projektet pågår fortfarande.

Det är ett roligt projekt med en allvarlig bakgrund, tycker Agneta Strindinger. I grunden handlar det om människors dåliga självkänsla.

– Ofta väntar man på bekräftelse från andra. På det här sättet får man fundera över vad som är bra med en själv. Vi genomförde det här i nio skolor under förra året, 192 skolbarn fick göra sina egna diplom. En del av deras formuleringar är helt fantastiska!

Använder känslor

Inte sällan handlar Agneta Strindingers projekt om att konfrontera egna rädslor och utveckla henne själv som person.

– Jag använder mina känslor i min konst. Till exempel skulle jag göra en performance när ett stort galleri i Malmö skulle fira sitt 20-årsjubileum. Jag var väldigt nervös för det.  Så då beslöt jag att använda min rädsla. Jag gick runt bland besökarna och sa att jag var nervös för att göra en performance och frågade dem om jag fick hålla dem i handen. Jag höll nog 40 personer i handen den kvällen och de flesta hade ingen aning om att det var det som var min performance.

Avtecknad i tunnelbanan

I det annat projekt tog hon tag i sitt obehag inför att åka tunnelbana. Hon for kors och tvärs genom Stockholm på tunnelbanan och bad människor hon mötte där att rita av henne. Resultatet blev 100 signerade teckningar av hennes ansikte. Lika viktig som teckningarna var kontakten hon fick med människor.

– En tjej satt kvar en hållplats bortom där hon skulle gå av. Hon ville få till teckningen så hon blev nöjd först.

Agneta Strindinger har sedan nyår sin ateljé i Galleri Monica Strandberg. Hon tänker satsa mer på måleri framöver.

– Varannan vecka målar jag och varannan vecka ägnar jag mig åt de andra projekten.

Vill nå företag

Rik har hon inte blivit på sitt konstnärskap.

– Jag bor just nu i en  stuga på 30 kvadratmeter med mulltoa.

Men hon har roligt och känner att kan uttrycka det hon tänker och känner.

– Mitt arbete har också lärt mig att de flesta människor är snälla och goda. Jag har haft mörka och jobbiga tider, men jag har valt att tro dem jag möter om gott. Jag har inga problem med att fråga någon ”kan du hjälpa mig, skulle jag kunna få bo hos dig en vecka?” Folk är ofta väldigt vänliga. Det gör att jag känner mig trygg.

Agneta Strindinger tycker att det skulle vara roligt att samarbeta mer med företag. Hon tror att det är ett område som kan utvecklas mycket.

– Det vore spännande att lyfta fram företag med hjälp av unika konstprojekt. Vi får se om det är någon som vågar.

Joakim Carlsson