Adeln kallade till dagsverke i Simontorp

  • barnwebb5
  • barnwebbA
  • barnwebbC
  • barnwebbD

Nybro
Året är 1403 och pesten härjar i landet. På en gård i Simontorp har byns barn blivit kallade till dagsverke av adelsmannen herr Abraham Brodersson Tjurhuvud. Många av böndernas barn är i 12-årsåldern och nästan vuxna och nu vill han se vad de kan utföra för sysslor.
I många år har Fagerslättskolan i samband med att eleverna i klass fyra, läser medeltidshistoria också anordnat ett projekt i samarbete med Länsmuseet i Kalmar. Då får barnen se hur det var att växa upp under medeltiden och lära sig de sysslor som då var vardagliga för bönderna och deras barn.
– Det här är undervisning och inte bara en rolig dag, säger Länsmuseets Helen Eklund, där hon står böjd över grytorna som kokar för fullt.
En bit ifrån trängs några ungdomar över en massa grönsaker och rotfrukter som ska skäras ner och hamna i grytan. Vid ett annat bord bakas det tunnbröd som ska bakas över den öppna elden.
Kanske kommer herr Abraham Brodersson Tjurhuvud att under dagen dyka upp i Simontorp för en inspektion och barnen är därför på helspänn och gör vad de kanb för att soppan och brödet ska bli så bra som möjligt.
Även bysmeden finns på plats för att lära de unga att hantera eld och järn och ute på ängen övas bågskytte och löpning iklädd en tre kilo tung ringbrynja. För det är bara de som orkar bära upp en sådan som får bli soldater i kungens armé.
– Att få göra det här är något som vi värnar mycket om. Egentligen borde alla barn i årskurs fyra, oavsett kommun, få vara med om ett sådant här projekt, men det finns det inga pengar till. Vi på Fagerslättskolan prioriterar det här och kanske missar något annat, men det är det värt. Och vi har ju gott om riktiga guldkorn i våra trakter som skulle vara perfekta platser att vara på. Som Kalmar slott och Ekerums borg, säger några av lärarna som är med under dagen.

Ann-Helene Thörning