• aliwebb

I Orrefors vet alla vem Ali Mobiny är. Han är faktiskt byns nav och den person som kanske direkt eller indirekt gör så att orten lever vidare. Ali är handlaren som i nio års tid kämpat för sin affär i ett nedläggningshotat samhälle, men som nu börjat tröttna.

T

empo är inte bara en matbutik, det är också det ställe där bygdens befolkning kan hämta sin medicin, spela på tips och trav och göra sina postärenden. En självklarhet för de flesta, men också en service som tar mycket tid för den som utför den.

Det är Ali Mobiny som driver affären. Han föddes 1963 i Irans huvudstad Teheran. Hans far jobbade i en skoaffär och där fick även Ali jobb redan som 14-åring.

– Kunderna var mest engelsmän med storlek 46 och uppåt i skonummer och vi var kända för att ha ett stort sortiment av stora skor. I Europa var det svårt att få tag på så stora skor på den tiden, berättar Ali.

Ville till USA

1978 fick Ali uppleva den stora revolutionen, då Iran ändrades radikalt från att ha varit en sekulär konstitutionell monarki, till att bli en islamisk republik. Som 23-åring blev han inkallad att göra lumpen, som då var på två år eftersom det var krig.

– Efter det flyttade jag till Turkiet. Efter Turkiet flydde jag till Östtyskland där jag snabbt blev överlämnad till Västtyskland där jag var några veckor.

Konstigt land

Planen var att ta sig till USA eller till Sverige, där hans bror redan bodde sedan två år tillbaka. Efter ett par veckor fick Ali kontakt med brodern som kunde låna honom lite pengar och ge honom husrum.

– Allt var konstigt och annorlunda, men ändå spännande. Jag började direkt på SFI (Svenska för invandrare) och träffade efter tre månader en kille som hette Lennart Karlsson som var från Flygsfors och som var lagledare för fotbollslaget.

Alltid minst två jobb

Han kom att betyda väldigt mycket för Ali, som sedan dess haft en speciell känsla för just den bygden.

Då var Ali 25 år och hade inte spelat fotboll sedan han var 18, men blev värvad till laget, där han kände sig mycket välkommen.

– Jag upplevde mig lite gammal och kunde inte språket, men det fanns tre andra iranier som också spelade, vilket var kul. Så började jag jobba på Träteknik samtidigt som jag började studera. Sökte jobb på Kährs och körde i två månader parallellt mellan bägge jobben. Sedan dess har jag alltid haft minst två jobb.

1996 tog Ali över en lokal i Nybro och öppnade sin första affär som var en VIVO-butik. Den drev han i veckorna och fortsatte jobba på Kährs under helgerna. Då hade han också hunnit flytta till Kalmar, gifta sig och fått två barn. Efter att nästan aldrig haft tid att sova sålde Ali butiken men stannade på Kährs och fick också jobb på Nordchoklad. Men en gång affärsman alltid affärsman, så 2004 blev han egen företagare igen genom att starta livsmedelsaffär i Broakulla. Där ökade han omsättningen med 25 procent på bara ett halvår och blev utsedd till Årets Handlare.

Tuff budgivning

– Samtidigt hade jag hela tiden ett öga på affären i Orrefors som då var en Konsumbutik och som KF bestämt sig för att lägga ner. Fastigheten var gammal, men året var 2005 och New Wave hade kommit med planer om hotell och vattenland. Då höjdes priset, för givetvis hade intresset blivit enormt med så stora planer för Orrefors!

Efter en enveten budgivning vann Ali till sist och fick sin affär, om än till ett betydligt högre pris än det han tänkt sig från början.

Tyvärr hann Konsum stänga två månader innan Ali hann ta över och fortfarande hade han butiken i Broakulla kvar. Nästa bakslag kom samma dag som han öppnade i Orrefors under namnet Tempo. Då fick han svaret att det kunde bli en ICA butik, men då hade han redan skrivit avtal med Axfood.

Tänkte satsa för fullt

Butiken i Broakulla lämnade han över till två nya ägare och var nu fast besluten att satsa för fullt i Orrefors, eftersom han tänkte att planerna som New Wave hade, skulle komma att rendera en stor omsättning för honom som handlare.

Sedan vet alla hur det gick. Något äventyrsland kom aldrig mer på tal, ej heller något hotell. Istället lades glasbruket ner och folk på orten blev arbetslösa.

Samtidigt under alla år har Ali kämpat för att få kommunen, folket och samhällsföreningen att ställa upp för affären. Eftersom de lokaler han har i dag är gamla och slitna, kom han med förslaget att bygga en ny affär ute vid infarten till Orrefors vid väg 31.

– Min verkliga plan var att bygga en affär, ett minihotell, pizzeria och någon slags outlet. Detta skulle jag finansiera genom banken, men fick en rejäl smäll på käften istället. Inte en enda bank var inte intresserad att ställa upp, så de planerna grusades direkt. Jag tänkte att kanske samhällsföreningen, banken kommunen och Regionförbundet skulle kunna gå ihop, men fick ingen respons. Så 2007 fick jag napp på banken i Långasjö, men skulle bli tvungen att stå för hälften själv, eller med annan hjälp. Med en sådan butik skulle jag kunnat öka omsättningen med 200 procent och pratade igen med kommunen. Jag har under nio år haft minst fem möten med kommunen med tre olika kommunalråd. I september tog jag bort mitt krav att inte äga något utan istället hyra av kommunen. Men det hände inget fram tills i december när det plötsligt stod i tidningen att kommunen går in med fem miljoner.

På det sista mötet han kallades till, förstod Ali inte något av vad som sades och nu har han börjat släppa tanken på att bygga en ny butik.

Försvinner affären förlorar samhället

– Jag är besviken och kommer inte att vara aktiv mer, men om någon annan vill satsa kommer jag att lyssna. Om bara tio familjer till skulle handla hade jag haft ett helt annat utgångsläge. Försvinner affären är det samhället som kommer att förlora. Nu ligger det i folkets händer vad som händer. Själv har jag andra planer och har fått förfrågan från flera andra kommuner. Just nu håller jag på med att bygga upp ett bostadsbolag. Folk säger att jag är galen, men jag vill framåt. Det finns ingen annan väg att gå.

Kommunalrådet Mikael Svanström säger att det inte kan vara möjligt att Ali skulle ha blivit lovad att få hyra om kommunen bygger och några papper finns inte skrivna.

– Vi kan ju inte bygga en affär specifikt till honom. Andra handlare måste få chansen i så fall. Men jag vet för lite om det här.

Ann-Heléne Thörning