76-åringen som älskar  att spela för de äldre

  • roland ljung kopia 2

Han är pigg, glad och full av energi och musik i hela kroppen. Och han delar gärna sin energi och musikglädje med andra. Roland Ljung är pensionären som vill vika sina sista år till att glädja andra pensionärer.

De flesta Nybroborna känner honom sedan tiden som delägare av ICA-Menyn, eller som den hjälpsamma killen som med sina grabbar ger service på bensinmacken vid glasrondellen. Andra kanske mer tänker på Roland som musikern och orkesterkillen vars musik de ofta dansat till. Och pensionärerna ser  honom som glädjespridaren med keyboarden.

För 76 år sedan föddes Roland i Fröseke i Kronobergs län.  Redan i tidig ungdom sökte han sig till Nybro, där han började jobba på Nybrofabriken för att skära glas till små tandläkarspeglar. Även om han bodde kvar i Fröseke. Senare fick han jobb på KLS, Kalmar Läns Slakterier, som satsade på  honom och erbjöd en styckmästarutbildning i Alvesta och Växjö. Något som krockade med såväl militärtjänstgöringen på I11 som med livet som musiker i orkestern Bores från Flerohopp.

Rolands far var dragspelare och Roland kom med i hans band som gitarrist.

– Vi var populära och hade många spelkvällar. Jag muckade från militärtjänstgöringen och fortsatte jobba på KLS, men bara några år senare sökte de efter en handlare till Gösta Astermarks efterträdare inne i Nybro.  Så tillsammans med Ivan Samuelsson tog jag den 6 juni 1966 över butiken. Den låg vägg i vägg med varuhuset EPA som drog mycket folk, men så 1977 avvecklades EPA, vilket vi förlorade mycket på. Så istället började jag på kycklingslakteriet Ivofood i Kristvalla, berättar Roland, som dock ganska snart var tillbaka i en livsmedelsbutik.

Den här gången ICA- Menyn där han stannade i tio år, tills Esso-macken vid nuvarande glasrondellen blev till salu.

– Mina pojkar Magnus och Peter var då vuxna och tyckte det skulle vara toppen om vi skulle ta över den. ”Farsan du kan väl köpa den här? Vi är ju  intresserade av livsmedel” sa de och hur det nu var så skickade jag in en ansökan, trots att ansökningstiden i princip hade gått ut.

Han som hade hand om  ansökningarna undrade varför Roland inte hade skickat in sin ansökan tidigare, för nu hade han nästan redan lovat bort den. Men i sista minuten blev det klart att Roland fick ta över macken och efter ett år ändrade den namn till Statoil.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 19 oktober 2017