En cowboy i Gullaskruv

  • WebJason

    Jason Patterson har lämnat Texas. Men handlaget med hästar följde med till Gullaskruv.

Jason Patterson föddes på en ranch i norra Texas. Han växte upp på hästryggen och redan som liten pojke var han skicklig på att fånga kalvar med lasso. Idag bor han med sin familj och sina hästar på en gård i Gullaskruv.

 – Det var ett hårt liv att växa upp i Texas. När jag kom hem från skolan stod hästarna ofta sadlade och det var det bara att svinga sig upp på hästryggen och börja arbeta, säger Jason Patterson.

När Jason växte upp drev hans familj en ranch i norra Texas. Ranchen var på 5000 hektar, hade mellan 400 och 1000 djur och Jason fick tidigt lära sig att hugga i på gården.

– När jag var 13 år fick jag lära mig att brännmärka och kastrera kalvar. Det var inget vackert jobb, säger Jason och tillägger att det inte fanns utrymme för någon eftertanke.

– I Texas kan en cowboy gå in i en mataffär med kläderna nedstänkta i kalvblod utan att någon reagerar. Det är vardag.

Jason tittar ut över gårdsplanen på sin hästgård i Gullaskruv. Ett föl skuttar runt på gårdsplanen och Jason tittar roat på gårdens nytillskott som bockar och tar ett och annat galoppsprång.

– När jag började rida var jag så liten att jag satt framför min mamma i sadeln under en långritt. Ibland fick de stanna för att byta blöja på mig.

Och Jason blev snabbt trygg på hästryggen.

– I Texas är det en livsstil och man kan vara ute och rida sju till åtta timmar om dagen. Hästen blir ett arbetsredskap och det är viktigt att man har en häst som man litar på.

Plötsligt gör gårdens föl en tvär sväng och travar fram till sin ägare. Jason ler och börjar klia honom på halsen.

– Hästarna i Sverige är ofta lite mer stirriga medan hästarna i Texas är mer disciplinerade. I Texas kan man leda in dem med träns och sadel i en hästtransport utan att de börjar bråka, säger Jason.

Att hästarna är lugnare i Texas beror bland annat på hettan.

– Det kan bli mellan 35 och 40 grader varmt och då hästarna kan vara ute och arbetar i flera timmar lär de sig att spara på energin.

Livet på ranchen innebar också att Jason tidigt fick lära sig att hantera ett lasso.

– Jag har lekt och tränat med lasso så länge jag kan minnas och när jag var liten övade jag ibland på gårdens djur.

Och grannens tupp var en av dem som inte gick säker.

– Jag smög mig på grannens tupp och fångade in honom med mitt lasso. Jag minns att min mamma blev väldigt arg på mig för det.

När Jason blev äldre köpte han sina egna träningskalvar att träna lassokastning på.

– När jag var 12 eller 13 år började jag tävla i att kasta lasso. Då rider man in i en fålla och jagar en kalv samtidigt som man tar tid på hur snabbt man kan fånga in kalven.

Jason blev en skicklig cowboy och vann ofta tävlingarna han ställde upp i. Och en dag när han var i 20-årsåldern och hjälpte till på en annan ranch träffade han Anna, en svensk tjej som senare skulle bli hans fru.

– Hon pluggade i USA och hälsade på en vän på ranchen. Vi blev vänner och när hon föreslog att jag skulle komma och hälsa på i Sverige bestämde jag mig för att göra det.

Jason köpte en biljett till Sverige utan att han en aning om vad det var för land.

– Jag hade aldrig hört talas om Sverige och aldrig sett landet på en karta ens. Utan jag bara satte mig på ett plan och åkte.

Väl i Sverige blev han och Anna kära i varandra och paret bestämde sig för att satsa.

– Först flyttade Anna till mig i Texas för att plugga men när det blev en del strul bestämde jag mig för att flytta till Sverige. Jag insåg att det var enda möjligheten för oss att vara tillsammans, säger Jason Patterson och berättar att hans första tid i Sverige var ganska tuff.

– När man flyttar till ett nytt land och inte kan språket blir man först helt nollställd och man får börja om från början.

Men efter 13 år i landet så trivs han i Sverige.

– I Texas är det ett mycket hårdare klimat. Texasborna är ett hårt folk som inte är rädda för konflikter medan svenskarna är lite mjukare.

Efter att ha bott några år i Värmland hittade han och Anna en hästgård i Nybro kommun. Och nu bor han, Anna och sönerna Leo och Joe samt fyra quaterhästar på gården i Gullaskruv.

– Jag jobbar på ett sågverk, har en del kurser i westernridning och ibland hjälper jag människor

Och när han inte jobbar eller arbetar med hästarna ägnar han sig åt sin största hobby.

– Jag älskar att skriva. Jag har en blogg med många följare och jag håller på att skriva en bok om mitt liv i Texas, säger han och tillägger att det inte är någon munter historia.

– Jag är inte redo att prata om det än men jag har sett och upplevt en del hemska saker i mitt liv i Texas som jag just nu bearbetar och skriver om i min bok, säger Jason.

Han börjar leda in fölet och fölets mamma i hagen och lutar sig mot trägrinden.

– Jag trivs här i Sverige men det är två saker som jag saknar. De öppna vidderna och solnedgången i Texas. Den är fantastisk, säger Jason Patterson.

Lena Finnas