Historien och det nya ska smälta samman i kyrkan

  • hossmo_MG_8666 (kopia)

En väldigt speciell plats. Så beskriver Agneta Erlandsson området med Hossmo kyrka och intilliggande byggnader. I samband med pågående kyrkrenovering plockar man fram spår från det förflutna och låter historien bli en del av framtiden.

Idyllen med de bladtäta träden, fågelsången, solen och porlandet från ån gör att man känner sig som i ett paradis. Vilket är passande med tanke på vad det aktuella jobbet handlar om – renoveringen av Hossmo kyrka.
– Vi vet inte vilket exakt år kyrkan byggdes. Det har hittats en balk som daterats till 1119, och man kan tänka sig att den fick torka ett år innan den användes, säger Agneta Erlandsson, förtroendeval i Dörby-Hossmo församlingar.
När 900 år närmade sig bestämde församlingen att 2020 skulle bli året för firandet.
– Vi hade ett färdigt program med föredragshållare och musikframträdande, och jubileet var tänkt att hållas i samarbete mellan hembygdsföreningen och kyrkan.
Vad ingen under planeringsstadiet kunnat ana var att det skulle komma en pandemi i vägen.
– Vi får helt enkelt skjuta fram jubileet till nästa år, det är inte värre än så.
Även om 900-årsfirandet får vänta, planerar man i slutet av september festligheter. Då ska det firas att flera månaders renovering äntligen är klar.
– Arbetet skulle varit klar innan sommar, men när det handlar om renoveringar av gamla byggnader vet man att det kan tillkomma saker.
Det var i september förra året som Hossmo kyrka stängdes för besökare. En skylt med texten ”stängt på grund av renovering” sattes upp på platsen. Under nio månader har en omfattande renovering pågått. Den största sedan 1950-talet.
– Vi har länge pratat om att renovera, kanske under tio års tid. Men det har aldrig kommit till skott.
När beslutet togs om att det nu verkligen måste göras något, välkomnades det av många.
– Det var verkligen tid, menar Agneta.
Ledorden har varit att bevara den medeltida känslan, öka tillgängligheten samt skapa en ljusare interiör.
– Kyrkan är inte anpassad för dagens gudstjänster. Koret är inneslutet och trångt, det har varit svårt att ha en kör där framme. Och ljudet har stängts, trots att vi har en bra ljudanläggning.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 25 juni 2020