Ledorden är doft, smak och välbehag

  • em_MG_9679 (kopia)

Det är söndag förmiddag när vi träffar Elisabeth Magnevall på Ölands örtagård. Mannen Jörgen har tagit ett extrapass i kassan medan mormor och morfar passar parets barn på fem respektive åtta år. Just mormor och morfar har stor del i att Elisabeth befinner sig på örtagården. örtagården, 1999, berättar Elisabeth och tillägger.

– Farsan ägde gården efter att några år tidigare ha köpt den av sin bror. 

I nuvarande butik var det förr en ladugård.

– Det gick kvigor här när jag var liten. Och det stora boningshuset intill ägde min farmor.

Faktum är att gården  sedan 1700-talet varit en familjegård. När den tidigare bondgårdsdelen höll på att förfalla bestämdes att antingen göra något åt det, eller riva den. 

– Mamma, Kristina, kommer från Gotland, och är intresserad av odlingar och örter. Hon började  anlägga en örtagård, mest för eget intresse.

Allt kom snabbt att  utvecklas och några år senare startades Ölands  örtagård. 2016 skulle Kristina gå i pension. 

– Jörgen sa till mig att det är klart du ska ta över, skrattar Elisabeth.

Själv var hon velig.

– Vi hade småbarn, jag visste att det inte skulle bli några lediga somrar och jag var osäker på att ha eget företag. 

Men efter många somrar och skördefester med  arbete på örtagården kom det sig att hon och maken Jörgen till slut tog över. 

– Det är ju en familjegård, jag tror inte jag kunnat släppa taget om den. 

I grund och botten är Elisabeth utbildad kock. Hon har även arbetet med kundservice på bland  annat Eniro, och kom närmast från Försäkringskassan. 

– Jag driver vidare örtagården i samma anda som tidigare med ledorden doft, smak och välbehag. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 25 juni 2020