Det handlar om handen

  • IMG_7051 kopia

Michael B. Tretow sjöng i mitten av 1980-talet om en makalös manick.

Makalösa manicker kan man kanske kalla de verk som konstnären Matz Nordell nu ställer ut i Trotzigsalen på VIDA konsthall och museum.

Nordells rörliga skulpturer är en hyllning till handen.

– Den är ju vårt viktigaste redskap, säger Matz Nordell, som fyllde 70 år den 25 januari.

Samma dag fick han inbjudan att ställa ut på VIDA.

– Jag lärde känna Ulrica Hydman Vallien och Bertil Vallien 1966, i Glasriket. Vi var vänner genom alla år och jag lärde mig mycket av Ulrica, hon var så driven. Hon sa alltid ”gör det bara, sätt igång, gör det stort, bry dig inte om vad någon annan säger”, berättar Matz Nordell med värme i rösten.

Ulrica Hydman Vallien gick bort i mars, 79 år gammal. En koppling mellan Hampus Vallien, som driver VIDA tillsamman med sin sambo Emilia Thor, är att i familjen Hydman Valliens hem fanns en av Matz Nordells rörliga skulptur. En skulptur som Hampus Vallien tyckte mycket om redan som barn.

På VIDA visar Nordell upp cirka 25 verk, de har tidigare stått i hans källare. Det är händer som pekar, skriver, ritar, en hand kan besökaren skaka hand med. Där finns också munnar där tungan sträcks ut.

På Hommage to my left hand syns röd färg över några fingrar. Det beror på att konstnären Matz Nordell var med om en liten olycka med sin motorsåg.

– Jag sågade mig lite i vänsterhanden och ett finger blev lite krokigt, men asch, det är inget att prata om, säger han med ett leende.

Ler gör han ofta och skulpturerna på VIDA vittnar om finurlighet, lekfullhet och skaparglädje. Han visar att maskiner sannerligen inte behöver vara tråkiga, även om han beskriver sig själv som en i grunden allvarlig person.

– Det är jag nog, men jag blir glad när det går bra för andra människor.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 12 april 2018