• IMG_4829 kopia

Det var i Oslo det hände. Där föll saker på plats för Krister Hallstensson.  På en öppen scen i den norska huvudstaden tog hans låtar form.
– Då började drömmen kännas verklig, säger han.

I morgon fredag släpps albumet Fram tills i dag. Och i kväll kliver Hallstensson upp på Söderports scen för en  releasespelning. Albumet är inspelat i Oslo, på den skånska slätten och i Kristers hus.

– Vi spelade in i tvättstugan här, så att det inte skulle störa när barnen sov.

Nu följer lite namedropping, men så måste det bli för Hallstensson har haft namnkunniga personer vid sin sida när han gjort sitt debutalbum.

Eller vad sägs om multiinstrumentalisten Bebe Risenfors, som arbetat ihop med storheter som Tom Waits och Elvis Costello. Plattan är producerad av Carl Granberg, som tidigare anlitats av Tingsek, Bob Hund och Christian Kjellvander.

– Det var en häftig känsla när jag första gången höll den färdiga cd-skivan i handen, jag fick hem en kartong i september. Nu har jag bara en vinylspelare, men ingen cd-spelare så jag matade in plattan i datorn och tänkte, nu har jag satt punkt, det är så här det låter, säger han och ler.

Krister Hallstensson sätter ingen etikett på sin musik, men kanske hör hans sånger hemma i genren singer-songwriter.  Tonen är lågmäld, melodierna väl utmejslade. Sångerna handlar om att att lämna, växa upp och längta tillbaka.

Han är inte intresserad av att pracka på lyssnaren något budskap eller servera färdiga lösningar.

– För mig handlar min  musik om att försöka fånga och förmedla en känsla mer än att servera en färdig historia till lyssnaren, som han själv formulerar det.

Det har varit en lång process med plattan. Den har vuxit fram under flera års tid.

– Vi har jobbat med  låtarna när det har funnits tid. Jag har lärt mig oerhört mycket av Carl Granberg. Hur man jobbar i en studio, hur man producerar fram en låt, vad som funkar, hur man kan  utveckla låten och ändå behålla dess kärna. Bebe Risenfors har också lärt mig massor.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 14 december 2017