Han är kungen över ljud och dinosaurier

  • rolandwiberg (kopia)

Roland Wiberg är av de flesta i Kalmar känd som mannen som startade ett dinosauriemuseum på Tingby gård. Men i musikerkretsar är han mer känd som mannen som fixar ljud och ljus. Det inte alla i Kalmar vet är att han har jobbat med de flesta svenska storheter som Hasse och Tage, Povel Ramel och otaliga rockstjärnor.

Han sitter bekvämt tillbakalutad i den nya soffan på herrgården Tingby gård, där han bor med sin familj och med 150 dinosaurier i den stora ekonomibyggnaden bredvid. Det långa vågiga håret är utsläppt och han är oklanderligt klädd i kavaj och jeans och ser ut som han mycket väl skulle kunna ha varit vilken rockidol som helst. Visserligen har Roland Wiberg också spelat i band sedan ungdomen, men det är på ljudet han fokuserat.

1961 föddes Roland i Stockholm och växte upp som äldst i en syskonskara av tre.

– Som barn spelade jag både fotboll och musik och började med kontrabas för att sedan gå vidare till elbas och orgel. Det var ju kanske inte så optimalt att spela kontrabas, för skulle jag ha med den till skolan fick jag ju ha två kompisar med och bära, säger han och skrattar.

Musikarvet har han fått från föräldrarna som båda kunde hantera instrument. Pappan spelade munspel och mamman gitarr. Själv började Roland spela i band och som den samlare han är, har han de instrumenten kvar. Och så händer det då och då att gamla bandmedlemmar träffas för ett eller annat gig.

I skolan var han lat, men ambitiös och hade lätt för att lära. Han läste till elektroingenjör på Stockholms Tekniska Institut och blev färdig som 20-åring och startade då firman Ljudkomfort. Ett ljud-ljus-och videoproduktionsbolag som finns kvar än idag. 

– Det första jobbet var att fixa ljudet till Hasse och Tage och Povel Ramels shower och att spela in allt ljudet till den stora antikärnkraftsgalan. Jobbet har fört mig ut på stora äventyr både utomlands med turnéer och här hemma med många stora stjärnor.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 31 oktober 2019