17 år fyllda blev Gith med både eget hus och fabrik

  • gith_MG_4920 (kopia)

När Gith Palmér var ung tonåring hade hon inget större intresse av att vare sig dreja eller ta över morfars hus.
– Jag gillade arkitektur, och morfars hus tyckte jag var det fulaste i hela Torsås kommun.
Men allt förändrades, endast 17 år fyllda bodde hon i det fula huset och på väg att bli egenföretagare. 

Elden i den franska, öppna spisen på övervåningen har slocknat. Spisen är tillverkad ur en gammal gipsform som förmodligen Giths morfars far fått med sig från Stockholm under sin utbildning. En fransk öppen spis från 1700 talet. Formen finns i verkstaden, så det kan bli fler.

– 1888 startade min morfars far en kakelugnsfabrik. 

Det var startskottet för Torsås Fajans, som även omfattade lerkruktillverkning. Giths morfar, Gunnar Brorsén, kom in i företaget som tonåring. Men där bröts ledet. 

– Mormor och morfar skilde sig när min mamma bara var två år.

För att göra en lång historia kort dröjde det 16 år innan Giths mamma åter fick kontakt med sin far. 

– Efter att de fick kontakt med varandra umgicks de flitigt. 

Gith växte upp på en gård i Norra Kärr. Pappan var bonde, mamman hemmafru kombinerat med bankman. Under uppväxten fanns ingen tanke att hon en dag skulle bli ansvarig för Torsås Fajans.   Gith småskrattar åt hur hon tänkte då, när hon idag vet hur allt blev.

– Morfar som började bli äldre tänkte nog att storebror skulle ta över. Men han ville ta över vår föräldragård och bli bonde.

Frågan gick istället till 15-åriga Gith.

– Ska jag ha det fula huset? tänkte jag för mig själv. Jag var inne på arkitektur, och tyckte morfars hus var det fulaste i hela kommunen. 

Samtidigt lockade tanken att ha ett alldeles eget hus. Men tiden var inte riktigt mogen då. Gith började på konsumtionslinjen på Stagneliusskolan i Kalmar, morfadern arbetade vidare med leran. Något år senare, och för Gunnars del tre hjärtinfarkter senare, tog allt en oväntad vändning.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 5 december 2019