150 år av läkekonst firas med utställning

  • Det ursprungliga sjukstugan i Söderåkra låg på samma plats som dagens hälsocentral. Bilden togs strax innan det nya huset byggdes 1922. Bild ur Kalmar läns museums arkiv
    HP Scanjet 5530

Den 31 maj uppmärksammar Söderåkra hälsocentral sin 150:e födelsedag med en historisk utställning. Ortens första läkare kämpade bland annat mot spritförsäljning, gränsslagsmål och det mytomspunna Torsåspulvret.

År 1864 blev Söderåkra ett eget provinsialdistrikt i Kalmar län och fick därmed en helt egen sjukvårdsinrättning. Provinsialläkarväsendet var statligt och ortens första provinsialläkare hette Alfred Schram. Denne prominente man utbildade sig i Uppsala och var läkare i Söderåkra mellan 1864 och 1877. Inledningsvis var han ensam ansvarig för sjukvården i ett område som omfattade Söderåkra, Torsås, Gullabo, Vissefjärda och ända ner till Blekingegränsen. 1865 inrättades en sjukstuga som låg på exakt den plats där dagens hälsocentral ligger, dagens hus byggdes 1922.
Utöver sin läkargärning inledde Alfred Schram ett arbete som i dag är ovärderligt, varje år skrivs en årsberättelse över verksamheten, orten och befolkningen. Dessa gamla böcker är i dag en riktig historieskatt och berättar om en minst sagt utmanande tillvaro för läkaren.
– Han skriver bland annat om att han anmälde sin apotekare, en duktig botanist, till Medicinalstyrelsen efter att han kommit på honom med att sälja sprit bakom sjukstugan, säger Liselotte Johansson, distriktssjuksköterska vid hälsocentralen.
Alfred Schram berättar om en bygd som präglades av utbredd fattigdom och stort armmod. Det var vanligt med infektionssjukdomar så som scharlakansfeber och tyfoidfeber, befolkningen var även ansatt av tuberkulos och polio. Utöver sjukdomarna hade läkaren även fullt sjå med tvisterna som ägde rum vid gränsen mot Blekinge.
– På den tiden ansågs Blekingeborna fortfarande vara danskar och det skedde ofta stora slagsmål vid gränsen. Provinsialläkaren fick då åka dit tillsammans med fjärdingsmannen, dåtiden Polis. Fjärdingsmannen särade på slagskämparna som läkaren sedan fick lappa ihop.
I sina årsberättelser beskrev läkaren även missväxten under 1860-talet som tömde hela byar när många valde att emigrera till USA för att söka lyckan.
Alfred Schram fick även tampas med falska mediciner. Innan apotekens utbredning i Sverige var det vanligt med kvacksalvare som reste runt och sålde mirakelmediciner. I Alfred Schrams distrikt var den vanligaste dekokten Torsåspulvret som bland annat innehöll de spännande ingredienserna gödsel, tegelsten och gips. Tydligen gick pulvret att använda till de allra flesta åkommor och gick även att ge till djur.
– Det var inte lätt att vara doktor på den tiden, säger Ulla Pettersson och skrattar.

Tomas Löwemo

 

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 maj 2014.

Bilden ovan visar det ursprungliga sjukstugan i Söderåkra låg på samma plats som dagens hälsocentral. Bilden togs strax innan det nya huset byggdes 1922.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv